Mali 2013 may - china_peace_keepers - Photo - South China Morning Post
Mali 2013. május

CRI: “Kína az ENSZ békefenntartó akciójának támogatója és részvevője”

- Hírek, vélemények, kommentárok -
“Szeptember 26-án Wang Yi kínai külügyminiszter a New York-ban tartott, az ENSZ békefenntartó akciójáról szóló magas rangú konferencián adott beszédet, melyben kifejtette, hogy Kína az ENSZ békefenntartó akciójának erős támogatója és aktív részvevője.
Wang Yi elmondta, mint egy fejlődő ország, a Kína által vállára vett békefenntartó pénzbeli hozzájárulás volumene a 6. helyen áll az ENSZ-tagországok között, a Kínából kiküldött békefenntartó katonák száma a legtöbb az öt állandó tagország közül. Eddig Kína már elküldött több mint 25,000 békefenntartót, jelenleg 2,100 katona szolgál a konfliktusos helyeken.
Wang Yi hangsúlyozta, hogy Kína továbbra is kitartóan támogatja az ENSZ békefenntartó akcióját, pl. a közeljövőben Kína elküldi a 700 fős gyalogságot Dél-Szudánba, ezenkívül hajlandó kiküldeni több rendőrt, igazságügyi szakértőt is a békefenntartó akciókra. Hozzátéve; – a békefenntartás Kína változatlan ígérete és missziója. Egy napról napra erősödő Kína egyre jobban hozzájárul majd a világbékéhez.”

Kína és Magyarország

A Szabad Riport véleménye: Akkor lássuk még egyszer: “Egy napról napra erősödő Kína egyre jobban hozzájárul majd a világbékéhez.”
Mali 2012 jan. - Chinese UN peacekeepers - Photo - .tvcnews.tv
Mali 2012. január
A Kínai Néphadsereggel egyre inkább számolnia kell mind a nagy és a közepes hatalmaknak szerte a világon. Nem árt tudni a politikusoknak és az üzletembereknek azt sem, hogy a kínai különleges egységek, a “Chinese Special Forces” – amerikai és orosz mintára, szintén bevethetők az egész világon, ha egy adott területen kínaiak kerülnek életveszélybe. – S ez nagy valószínűséggel érvényes a legfontosabb gazdasági érdekeikre is, úgymint a létfontosságú kínai beruházásokra szerte a világban. Mint például az olajkitermelés, az energetika, s a különösen fontos ásványok bányászata, úgymint; az uránium, plutónium, vagy a platina és az aranybányák.
Magyarországgal kapcsolatosan pedig: Nincs pontos adatunk arról, hogy hazánkban mennyi kínai él. De sok. Arról sincs, hogy mennyi kínai beruházás történt, – úgymint például a pécsi Huawei szervizközpont, vagy az épülő szolnoki citromsavgyár, s még sorolhatnánk. A keleti nyitás egyik legfontosabb partnere; Kína.
Budapesten a X kerület bejáratára ki lehetne tenni azt a táblát is, “China town – Kínai negyed”.
Ezzel együtt meg kell állapítanunk: A kínaiak jelenléte többnyire pozitívnak értékelhető hazánkban. Az olcsó és mostanában egyre jobb minőségű termékek, valamint a kínai munkamorál, -és a kínai üzleti felfogás; mely a “tisztes haszon” elvére épül, – s nem zsigereli ki a partnereit. Mind, mind követendő példák.
S még az is fontos számunkra; ahol a kínaiak megjelennek, – ott sok esetben, érezhetően javul a közbiztonság!
De nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy milyen védelmük van a kínai állampolgároknak szerte a világon. – A magyarok ezt a példát is követhetnék.

Kínai békefenntartókat Ukrajnába?

Nos nézzük még egyszer a fenti hír lényegét: “Egy napról napra erősödő Kína egyre jobban hozzájárul majd a világbékéhez.” – Hozzátéve azt, hogy Oroszország komoly stratégiai megállapodást kötött a Kínai Népköztársasággal.
A fenti hírrel kapcsolatban pedig konkrétan; Talán nem is gondolunk olyan lehetetlen dologra, amikor az latolgatjuk, – hogy mikor jelenhetnek meg Dél és Kelet-Ukrajna területén a kínai békefenntartók?!
Lebanon 2006 aug. - Photo - Xinhua
Libanon 2006. augusztus
A kínaiakat az oroszok nagy valószínűséggel elfogadnák, – s a Nyugat is kénytelen lenne beletörődni a kínai jelenlétbe, – s nem mernék provokálni Valcman banditái sem a kínai katonákat. – Vagy ha mégis, – azok nem nyámnyila nyugatiak, – kemény kiképzésük és a tűzparancsuk birtokában hamar elmagyaráznák a banditáknak a helyes viselkedés alapelveit.
Talán így sikerülne egy tartós békét biztosítani Ukrajna területén.
És volna még egy aprócskának tűnő, de nagyon is lényeges dolog: Az eddigi Ukrajnában eszközölt beruházásait, mind ipari és mezőgazdasági vonalon, Kína nem akarja veszni hagyni. – A Kijevi junta kormánya nyíltan semmibe veszi Kína érdekeit, a mezőgazdasági és ipari szegmensben keletkezett tartozásait ugyanúgy nem fizeti Pekingnek, ahogyan Moszkvának sem.
És ezt a végletekig nem lehet csinálni, – a Medve semmibe vétele és hergelése sem kifizetődő, – azonban már ott van mellette a Sárkány is. -

Egyszóval a a kínai békefenntartó egységek lehetnének az egyetlenek, – akiknek mindkét oldal felé volna respektjük Ukrajnában.

Szabad Riport / Fort András / Arató Péter
Források: China Radio International, – South China Morning Post, – Tvcnews.tv, – Xinhua