Az elnök a CBS tévécsatornának nyilatkozott, ahol az ukrán gázproblémával kapcsolatban feltett kérdésre azt a megnyugtató választ adta, hogy Kijev és Moszkva már megállapodott a gázszállítás újraindításáról, melynek eredményeként az ukránok nem fognak megfagyni télen. A Gazprom 5 milliárd köbméter földgázt fog eladni Ukrajnának, abban az esetben, ha Kijev előre fizet és a Berlinben kötött megállapodás minden feltétele teljesül. Az Európai Unió annyit tud segíteni a téli fűtés megoldásában, hogy hitelprogrammal támogatja Kijevet, mert előre fizetés nélkül a Gazprom nem indítaná újra a gázszállítást.
Amikor az ukrán vezetést azzal hitegették a nyugati országok, hogy az Európai Unióhoz csatlakozás esetén az EU rövidtávon, Washington pedig hosszú távon oldja meg az ország gázellátását, valószínűleg a puccsal hatalomra juttatott politikusok is bíztak a nyugat ígéretében. Azonban közeleg a tél és mostanra kiderült, hogy az Európai Unió csak szerződésszegéssel, átmeneti enyhítést tud adni az ukrán gázproblémára, Washingtonban pedig még az amerikai szenátorok se gondolták komolyan, hogy az amerikai cseppfolyós földgáz ki tudná váltani az orosz földgázt Európában.
Hídfő.net | Barack Obama
Közeleg a tél, és Kijev akár bízik a nyugatban, akár nem, a nyugati országok láthatóan nem tudják megoldani a problémát, ami egy hónapon belül előáll. Ukrajnában a tűzifa ára több mint háromszorosára nőtt, a kormány pedig alig néhány napja beszélt arról, hogy a gáz ára is négyszeresére nő még idén télen.

http://www.hidfo.net/2014/09/29/kozeleg-tel-obama-moszkvara-haritja-felelosseget