“Külföldi zsoldosok vannak Luhanszkban” – írja a Híradó.hu

“Külföldi zsoldosok is harcolnak a délkelet-ukrajnai Luhanszk megyében a kijevi hatalom ellen küzdők soraiban – derült ki a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió hétfőn sugárzott riportjából.
Sem állampolgárságukat, sem meggyőződésüket nem titkolták az orosz tévében a hol önkénteseknek, hol légiósoknak nevezett férfiak, akik Franciaországból, Szerbiából, illetve a távoli Brazíliából érkeztek a Luhanszktól délnyugatra lévő Alcsevszkbe. A külföldiek parancsnoka egy francia állampolgárságú szerb férfi, Nikola Perovic. Elmondta, hogy most még kevesen vannak, de csoportjuk létszáma hamarosan megduplázódik. Az egységet öt szerb, négy francia és egy brazil alkotja.
Utóbbiról, a dél-amerikai országból való fiatal férfiról a tévében azt mondták, hogy magyar származású, és Rafaelnek hívják. A brazíliai Sao Paulóban élt korábban, majd Franciaországba települt át, mert katonáskodni akart. Deszantosként szolgált a francia hadseregben, most mesterlövészként szolgál a felkelők soraiban, és meggyőződése, hogy a szakadár Új Oroszország erői győzni fognak. Perovic, a külföldi fegyveresek parancsnoka is hivatásos katona. Öt évig szolgált a NATO egyik különleges egységében. Harcolt Afganisztánban, Líbiában és Irakban. “Épp ott csalódott a nyugati értékekben” – mondta a riporter.
A délkelet-ukrajnai Alcsevszk lakói már megszokták, hogy a felkelők nap mint nap gyakorlatoznak, és tudják, hogy külföldiek érkeztek oda megvédeni őket, létrehozva saját egységüket – hangzott el a tévériportban. Eközben a kamera azt mutatta, ahogyan a fegyveresek házról házra jártak a szakadárok kezén lévő településen a feltételezett ellenség után kutatva. Most még csend van, az ukrán hadsereg nem sérti meg a tűzszüneti egyezményt – mondták az orosz állami tévében. A Rosszija 24 riportjában az is elhangzott, hogy mindennap érkeznek Alcsevszkbe külföldiek, azzal a céllal, hogy megállítsák a Nyugatot, amely segítséget nyújt az ukrán hadseregnek a békés Donyec-medence megsemmisítéséhez.
Az ugyancsak az állami orosz tévé- és rádiótársasághoz (VGTRK) tartozó Rosszija 1 csatorna vasárnap késő esti heti hírösszefoglaló műsorában a kelet-ukrajnai Donyecktől nem messze a múlt héten fellelt jeltelen sírokkal és a szakadárok ellen harcoló ukrán fegyveresek állítólagos kegyetlenkedésével foglalkozott. Az Ukrajna-ellenes kirohanásairól ismert Dmitrij Kiszeljov műsorvezető – a VGTRK vezérigazgató-helyettese, az Oroszország Ma állami médiavállalat vezetője – azt állította, hogy ukrán fegyveresek megerőszakolták és kivégezték áldozataikat, s kijelentette, hogy a Nemzeti Gárda tele van banderistákkal (Sztepan Bandera egykori ukrán nacionalista vezér híveivel) és szadistákkal.”
Bal-Rad komm: Az önkéntesek nem zsoldosok. – Így próbálja összemosni a Híradó a nyugati zsoldosokat, az Akademi (by the way Monsanto, ex Black Water), s a lengyel belügyminiszter; Bartłomiej Sienkiewicz magánvállalatának zsoldosait; (Analizy Systemowe Bartlomiej Sienkiewicz) – és egyéb pénzért harcoló latort, – az újoroszországi önkéntesek által nyújtott önzetlen internacionalista segítséggel.
Azzal az önzetlen és internacionalista segítséggel, melynek már a Spanyol polgárháború idején is tanúja lehetett a világ. Amikor is nemzetközi brigádokba törmörültek azok, akik szimpatizáltak a fiatal spanyol köztársasággal.
Erről Hemingway; “Akiért a harang szól” című regényében olvashattunk bővebben, melyből nagysikerű film is készült.
Harcoltak ott a fasiszták ellen kommunisták és nem kommunisták, vagy csak egyszerűen olyanok, akiknek elegük volt a kapitalizmusból. – Ott és, akkor Spanyolország volt a frontvonal, – ma pedig Ujoroszország az.
Nem is lehetne Újoroszország kormányainak, – (Luhanszki és Donyecki Népköztársaság), annyi pénze, hogy zsoldosokat fogadjon. Ott a nemzetközi brigádokban szolgáló önkéntesek meggyőződésből harcolnak, – a Nyugat által képviselt világrend ellen. Kommunisták és hazafiak, vagy csak egyszerűen ellenállók, – új tartalommal megtöltve a nacionalista és az internacionalista kifejezéseket. – Ezek már nem azt jelentik, mint régen.
De a Híradó.hu megpróbálja összemosni őket az ellenség fizetett bandáival. – Kolomojszkij, Valcman (Porosenko), s egyéb oligarchák és mint az Akademi tulajdonosa; a Monsanto által pénzelt nyugati, amerikai, balti és lengyel zsoldosokkal, – s az ukrán náci bandákkal.
A Híradó valahogy elfelejtkezett arról is, hogy Sztyepan Bandera bizony egy időben Hitler szövetségese, vagyis ukrán náci volt. – És ezeket pénzelik a liberál-fasiszta oligarchák, s futtatja a Híradó.hu is.