Az elektronikus zavaróberendezések használata került a középpontba azon a hadgyakorlaton, melyet az orosz hadsereg a napokban kezdett meg Dél-Oszétia területén. Miközben a nyugati sajtó "megszállt területekről" ír és az orosz-grúz háború felelőseinek kérdésével foglalkozik, az orosz hadsereg alakulatai Dél-Oszétiában  NATO ütőerének felvágását gyakorolják.
Korábban a USS Donald Cook esete megmutatta, hogy a nyugati országok legmodernebb fegyverzeteinek semlegesítésére nincs szükség a szokványos értelemben vett "túlerőre", a legmodernebbnek tartott fegyverrendszerek ugyanis pillanatok alatt működésképtelenné tehetőek olyan elektronikus zavaró berendezésekkel, melyeket akár ma már korszerűtlennek számító haditechnikára is fel lehet szerelni. Az Aegis rendszer ócskavasként sodródása a vízen, a USS Donald Cook később pszichológusok által kezelt legénysége volt a főpróbája annak, ami most Dél-Oszétiában zajlik.
A déli katonai körzet sajtóosztálya szerint az orosz hadsereg elektronikus hadviselés alakulatai az ellenség navigációjának kiiktatását, elektronikai rendszereinek működésképtelenné tételét gyakorolják Dél-Oszétiában. A mobil -nem helyhez kötött- elektronikai zavaró berendezések kitelepítésével az ellenség helymeghatározó rendszereinek zavarását végzik, valamint a távoli vezérlésű egységek -drónok- vezérlésének kiiktatása szerepel a gyakorlatok közt. Jelenleg zajlik egy új eszköz tesztelése is, amellyel az elektronikai berendezések működésképtelenné tétele több száz kilométerről is megvalósítható.


http://www.hidfo.net/2014/09/25/nato-utoerenek-felvagasat-gyakoroljak-del-oszetiaban