Nyalókakirály még augusztusban meghozta döntését, ám kormányának még csak most adta ki az ukázt: Oroszországgal szomszédos határainkon se ki – se be!

ad8e8fc39ef891bc48eee23e82b91c3a

Valcman ma utasította Jacenyjukot és fogdmegjeit, hogy sürgősen intézkedjenek a még kezükön lévő orosz – ukrán határszakasz valamennyi ukrajnai – oldali határátkelőjének lezárásáról. De még a tengeri határállomásokat is!

Oroszországot Ukrajnán keresztül senki sem közelitheti meg! – szól a dörgedelem. Se földön, se sinen, se vizen, se levegőben! De Oroszország felől se jöjjön senki! Madár se, lábasjószág se! (Gáz az jöhet!- ha ingyé van!)

A teljes ukrán-orosz határ átmeneti lezárását rendelte el csütörtökön Petro Porosenko elnök, aláírva az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) erről szóló határozatát. A csütörtökön hatályba lépő döntés szerint leáll a gyalogos és járműforgalom, a két ország közötti szárazföldi és tengeri átkelőkön egyaránt.
Az RNBO augusztus 28-i, az ország biztonsági képességeinek növelése érdekében teendő halaszthatatlan intézkedésekről szóló határozata javasolja továbbá, hogy az ukrán kormány egyoldalúan jelölje ki az orosz-ukrán államhatárt.
Rendeletében Porosenko elnök utasította továbbá az ukrán kormányt: készítse el az ország katonai tömbön kívüli jogállásának megváltoztatásához szükséges törvénymódosításokat, és terjessze azt sürgős indítványként a parlament elé. Az ukrán elnök közölte, hogy a nap folyamán bemutatja azt a szélesköru szociális és gazdasági reformokat tartalmazó tervet, amely megengedné a volt szovjet tagállamnak, hogy hat éven belül felvételét kérhesse az Európai Unió tagállamai közé. Az ukrán parlament szeptember 16-án ratifikálta az EU-val kötött társulási szerződését. A szerződés szabadkereskedelmi megállapodásról szóló részének bevezetését azonban Oroszország nyomására 2016 januárjáig eltolták, mivel szerintük a paktum sértené az orosz piacokat. Egyébként Porosenko ma arról is beszámolt, hosszú hónapok óta most először elmondható, hogy senki sem vesztette életét vagy sérült meg a kelet-ukrajnai konfliktusban az elmúlt 24 órában , utalva ezzel arra, hogy "végre működik a tűzszünet"
Arról is beszélt, hogy a most érvényben lévő IMF-program felülvizsgálatával lehetne stabilizálni a hrivnya árfolyamát. A program kiigazítása a kelet-ukrajnai háborús helyzet miatt indokolt szerinte. Később részletezte, hogy az Európai Uniótól további 1 milliárd eurós makrogazdasági pénzügyi segítséget szeretne kérni, valamint az Egyesült Államoktól 1 milliárd dollárnyi pénzügyi garanciát. Hangsúlyozta, hogy mindent megtesz a hrivnya elleni támadás és spekuláció megakadályozása érdekében, és stabilitást hoz vissza az ukrán fizetőeszköz piacára.

Erre reagált az orosz külügy

Az orosz külügyminisztérium szerint Ukrajnának először Moszkvával kellene rendezni a problémáit, mielőtt az EU-hoz csatlakozni akarna - írja egy orosz hírügynökség. Milyen igaz!


Gölöncsér Miklós összeállítása