Franciaországban fellázadtak a gazdák; Morlaix területén több mint százan gyűltek össze traktorokkal, a mezőgazdasági beszállítók pedig kamionjaikkal vonulnak fel. Több száz tonna zöldséget - főként articsókát, krumplit- öntöttek az utcákra, majd Morlaixben a gazdák uniós segélyeit intéző hivatalokhoz vonultak, tiltakozván az ellen, hogy az oroszellenes szankciók miatt a termények eladhatatlanok és az Európai Unió nem ad kárpótlást a politikai játszmák miatt szenvedett veszteségekért. Ha ad is kárpótlást az Európai Unió, azt csak a szokásos bürokratikus túlbonyolítással teszi, a gazdák családjai hónapig bevétel nélkül maradnak, mire Brüsszelnek kitöltögetik a szükséges nyilatkozatokat és a hivatalban elvégzik a papírmunkát.
Mivel a brüsszeli bürokrácia nem csak átláthatatlannak, de hasznavehetetlennek is bizonyult, a gazdák tegnap estére felgyújtották a helyi kormányhivatalt és az adóhivatal épületét is. A tűzoltók nem tudtak az épülethez jutni a több száz traktor miatt, így az adóhivatal épülete teljesen leégett.


A városban eközben tömeges tüntetések kezdődtek. A rohamrendőröket azonban egyelőre nem vezényelték ki, ami sok mindent elmond a karhatalmi erők Brüsszellel szembeni hozzáállásáról.
Miután az eset semmiféle reakciót nem váltott ki a hatóságok részéről, a gazdák tovább vonultak és több száz tonna zöldséget borítottak ki a települést a közeli nagyvárossal (Brest) összekötő főútvonalra, hogy blokkolják a közlekedést. Az út jelenleg is el van zárva, a hatóságok szintén nem reagálnak. A francia kormány minden bizonnyal Brüsszellel egyeztet, hogy mi a teendő, mert a gazdák követelése jogos, a termények az orosz embargó miatt váltak eladhatatlanná, és nem tudni, a rendőri erők hogyan reagálnának egy ilyen helyzetre.
Hídfő.net | Franciaország, adóhivatal lángokban
Morlaix kormányzója, Agnes Le Brёn részéről már megtörtént az eurokraták szokványos megnyilvánulása; elítéli a gazdák által végrehajtott akciókat, ugyanakkor "megérti azoknak a frusztrációját, akik minden nap azzal kezdik a munkát, hogy semmilyen bevételre nem tesznek szert". A kormány részéről egyelőre senki nem mert tárgyalni az általuk csődbe juttatott gazdákkal, - a médián keresztül tesznek elítélő nyilatkozatokat.


http://www.hidfo.net/2014/09/21/gazdak-megelegeltek-brusszeli-burokraciat-felgyujtottak-az-adohivatalt