The-Military-BrainForrás: Activist Post
Az agykontrollal kísérletező tudósok célja az emberi agy manipulációja. A legújabb kísérletek, különös tekintettel a transzkraniális mágneses stimulációra (TMS) pedig igazi áttörést jelenthetnek számukra.
Az amerikai védelmi minisztérium alább látható (angol nyelvű) videójából kiderül, hogy a szuper-agy hamarosan már nem csupán a sci-fi filmek szereplői számára lesz „elérhető”, a Lucy című, új Luc Besson filmre utalva, amelyben a Scarlett Johansson által alakított főszereplő, Lucy, egy szintetikus szer segítségével emberfeletti képességekre tesz szert.
A TDCS (Neuro Imaging Guided Transcranial Direct Current Stimulation Device) nevű, leginkább egy sapkaként leírható eszköz, a testen elhelyezett 22 elektróda segítségével legalább 24 órára képes lesz kiterjeszteni az ember természetes képességeit.
Bár az információ földünk elsőszámú halálosztójától, az amerikai hadseregtől származik, csupa nemes célú felhasználási lehetőségről hallhatunk, mint amilyen a rák gyógyítása, úrhajók építése vagy a sportolók képességeinek természetfeletti növelése.
Érdemes felidézni az Arizonai állami egyetem informátora által kiszivárogtatott információkat, amelyek szerint a DARPA által finanszírozott titkos program céljai a valóságban kevésbé jóságosak. Ilyen például az emberek erkölcsi vélekedésének megváltoztatása vagy a politikai ellenállás távirányítással történő kiiktatása. Vagy mit szólnánk egy „Isten-sisakhoz”, ami vallásos jellegű jelenéseket idézhet elő egy hasonló jellegű stimulációval?
A filmbeli Lucy képességeit biztosító szintetikus szerek terén sincs lemaradás. Az IB Times (és számos magyar weboldal) néhány napja írt a folyékony „merevlemezről”, amivel akár az emberi agy kapacitását is növelhetjük hamarosan.
A Sharon Glotzer vegyészmérnök által „vizes számítástechnikának” nevezett módszert a kutatók reményei szerint az emberi testben lehet majd hasznosítani, kanalas orvosság módjára bevett tárhelyként, agyimplantátumként vagy a véráramba juttatott szenzorként.
Az etikai vonatkozásokról szokás szerint nem esik szó. A lényeg, hogy hamarosan a hétköznapi emberek is a legújabb hollywoodi sci-fi szuper menő főszereplőjére hasonlíthatnak.