Mintegy 20 ezer katonát - baj esetén egy nagyobb városnak illenék 20000 főt kiállítani, tehát ez nem létszám egy háborúban - vont össze Oroszország Ukrajna keleti határánál - figyelmeztetett a NATO közleményben ma. Az észak-atlanti szervezet szóvivője, Oana Lungescu úgy fogalmazott, hogy súlyos aggodalomra adnak okot Oroszország lépései a térségben. A NATO attól is tart, hogy Moszkva humanitárius vagy békefenntartási megfontolásokra hivatkozva csapatokat kíván küldeni Ukrajna keleti részébe. Minedenki magából indul ki!
Hát véletlenül nem ez az ő módszerük?
Visszafelé már nem tetszik, ha ...a másik felén állnak?

"Az újabb orosz csapatépítés tovább súlyosbítja a helyzetet, és aláássa azokat az erőfeszítéseket, amelyek a válság diplomáciai megoldására irányulnak" - áll a brüsszeli közleményben. Moszkva mindeddig tagadta azokat a nyugati vádakat, hogy fegyverekkel segíti és más módokon is támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát milicistákat, akik harcban állnak az ukrán erőkkel. Az Európai Unió és az Egyesült Államok a múlt héten újabb szankciókkal sújtották Oroszországot az ukrán válságban játszott negatív szerepe miatt, ami természetesen lepereg az orosz gazdaságról. A jelen állas szerint a BRICS-csoportot nem lehet ilyen módon megfogni, más taktikát kellene, ha valóban felveszi a cionvilág és csatlósai ezekkel a harcot...

Az orosz vezetés hétfőn bejelentette, hogy a következő napokban nagyszabású hadgyakorlatot tartanak az ukrán határ közelségében. Tavasz végén a NATO arról számolt be, hogy Oroszország negyvenezernyi katonát vont össze az ukrán határ közelében. Ez a szám júniusra ezer alá apadt, de azt követően Moszkva ismét növelni kezdte katonai jelenlétét a térségben. Nevének elhallgatását kérve egy szövetségi illetékes ma azt mondta, hogy augusztus elejétől jelentősen emelkedett az orosz erők létszáma.Vlagyimir Putyin továbbá elrendelte és iktatta az orosz állami hatóságoknál az élelmiszerek és agrártermékek importjának korlátozását azon országokból, amelyek szankcióval sújtották az országát.
PÁNIKROHAMOK
Nem kímélik a befektetők az orosz piacokat. A mai kereskedésben is esnek az orosz részvényindexek, a rubelre egyre nagyobb nyomás nehezedik. A Moszkva elleni nyugati szankciók rányomják a bélyeget az orosz piacok megítélésére. Az egyre súlyosabb kelet-ukrajnai harcok miatt pedig az ukrán gazdaság is szenved - hírdetik általános pánikhangulatot generálva az EU-s fizetett elemzőcégek sorjában. Ukrajna valóban szenved! Na de nem az oroszok miatt, kedves barátaim! Ha már a hadszíntéren nem sikerül - mivel sorra vallanak kudarcot a nyugati orientációjú "ukrán" támadások a keleti blokkban - Háromszáz ukrajnai rendőr is önként átállt tegnap a kelet-ukrajnai milicisták oldalára - közölte ma Anton Herascsenko beismerve - mivel kiszivárgott, a belügyminiszter tanácsadója az egyik ukrán tévének nyilatkozva.

A BEISMERÉS
A NATO-nak új védelmi terveket kell kidolgoznia, mert az Ukrajnával szembeni orosz agresszió vészjelzést jelent - mondta egy francia lapnak adott vasárnapi nyilatkozatában Anders Fogh Rasmussen, a szervezet főtitkára, aki szerint a szövetségnek növelnie kellene védelmi kiadásait.

Gölöncsér Miklós összeállítása