2014. augusztus 7., csütörtök

Ostoba magyar külpolitika – Ennyi gáz kapnak tőlünk az ukránok

gas-pipeline

De miért tőlünk? – Azért, mert Oroszország június 16-án leállította az ukrán gázszállításokat kifizetetlen számlákra hivatkozva.

Az elmúlt hónapban Ukrajna 221 millió köbméter gázt importált, 118 milliót Lengyelországból és 103 milliót Magyarországról, míg egy évvel korábban kétmilliárd köbmétert tett ki az importált mennyiség.
“Az európai behozatalunk kevesebb annál, mint amire számítottunk” – tájékoztatta egy ukrán gázipari forrás a Reuters hírügynökséget. Jurij Prodan ukrán energiaipari miniszter az elmúlt hónapban az európai gázimport akadályozásával vádolta meg Oroszországot. Elmondása szerint Ukrajna először július közepén észlelte az Európából érkező mennyiség csökkenését.
Az ukrán Naftogaz állami energiaipari konszern szerint az Európából Ukrajnába irányuló szállítások napi 7 millió köbméteres teljesítménnyel folynak a 18 millió köbméteres kapacitás helyett. Júniusban még napi 16 millió köbméteres teljesítménnyel folyt a szállítás, ebből napi 12 millió köbméter Magyarországról érkezett.
(Privát bankár)
A Bal-Rad kérdése: Aztán mondja meg valaki, hogy az a gáz, amit az ukránok tőlünk kapnak, – ugyan már honnan származik? – Bár ez csak költői kérdés, mindenki tudja, hogy az oroszok nekünk szállított gázából adunk az ukránoknak.
Természetesen az orosz fél ebbe nem egyezett bele, hiszen nem véletlenül állította le június 16-án az Ukrajnának szóló gázszállításokat, – mert Ukrajnának kétmilliárd dollár lejárt tartozása van (az eddig elfogyasztott, de ki nem fizetett gázért), – Oroszország felé.
Ugyanakkor a Magyar Külügyminisztérium az orosz válasz szankciók kapcsán “elvárja,hogy Oroszország betartsa a WTO tagságából fakadó kötelezettségeit.” (Kormany.hu)
Ugyan már mit várhat el a külügy és a kormány, ha hátba lövi az oroszokat azzal, hogy a nekik horribilis összegekkel tartozó ukránoknak, – orosz gázt szállít.
Ezzel pofátlan és haszonleső lépésével a magyar kormányzat, már Magyarország gázellátását is veszélyezteti. – Mert az ukránoknak szállított gázzal a magyar készletek is csökkennek, – melyekre óriási szükség lehet még, – ha az oroszok ezen a kisstílű húzáson bedühödnek és a végén Magyarország gázcsapját is elzárják.
Akkor fagyoskodhat majd a nép a kemény télen, az kormány ostoba külpolitikája miatt, mellyel maga alatt vágja a fát.
B-R



Kijevnek 3-4 nap fűtésre elég földgáztartaléka van

Kijev városi tanácsának elnökhelyettese, Anatolij Velimovszkij szerint Kijev mindössze 3-4 napra elegendő földgázt tud megtakarítani a fűtési szezon kezdetéig. Az elnökhelyettes saját blogján kifejtette a részleteket, miszerint a nyár alatt és az őszi időszak feléig végzett megtakarítások alig pár napra lehetnek elegendőek. Kijev júliusban mindössze 12 millió köbméter gázt tudott megtakarítani a fűtési szezonra, miközben a leghidegebb 105 napban 400 millió földgázra lesz szükség a lakóházak fűtéséhez.
Velimovszkij szerint a júliusban megtakarított gázmennyiség a tél közepén egy hidegebb napon mindössze egy napra lesz elég. A jelenleg elérhető földgázmennyiség mindössze 2,6-3,9 százaléka a 3,5 hónapos fűtési szezonban szükséges teljes mennyiségnek, ami hőmérséklettől függően 3-4 napot jelenthet a fűtési időszak kezdetén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése