Oroszország betiltja a mezőgazdasági termékek importját azokból az országokból, melyek részt vesznek a Washington által diktált szankciókban. Vlagyimir Putyin orosz államfő korábban utasította a kormányt, hogy állítson össze teljes listát azokról a termékekről, melyek importja betiltásra kerül. Ezt a listát még a mai nap teljes egészében nyilvánosságra hozzák. A tiltás egy évig fog tartani, ami fájdalmas év lesz a nyugati cégek számára, mert a mezőgazdasági szakszervezetektől kikerülő információk szerint a felsorolásban egyaránt szerepel a liszt, tej, sajt, valamint nyersanyagok és alapvető fogyasztási cikkek is. Elsőként az amerikai baromfi behozatalát tiltják be, valamint Moszkva teljes zárlatot rendelt el az Európai Unióból gyümölcs és zöldség behozatalra.
A mezőgazdasági szakszervezetektől kijutó információk szerint Moszkva készen áll arra, hogy fokozza a behozatalt olyan országokból, melyek nem hajoltak meg Washington szankciói előtt. Emellett az is kiderült, hogy az orosz kormány az árak erősebb kontrolljára készül arra az esetre, ha az átmeneti időszakban hiány lépne fel. Dimitrij Medvegyev miniszterelnök mostanra azt is bejelentette, hogy Oroszország a nyár végére teljes tiltást fog bevezetni a hús, a tejtermékek, gyümölcsök és zöldségek behozatalára nem csak az Európai Unió tagállamaiból és az Egyesült Államokból, de Ausztráliából és Norvégiából is.
A nemzetközi helyzet
Azok az országok pedig, melyek nem vetették alá magukat a washingtoni diktátumnak, egyben kiváló lehetőséget kapnak arra, hogy megkezdjék a gazdasági integrációt az Eurázsiai Unió térségével. A nyugati szankciókat nem vállaló országok jelentős piaci előnyre tehetnek szert az orosz érdekszférában, amely most fokozottan magas felvásárlóerővel bír az import betiltása miatt. Egy év múlva ilyenkorra már hivatalosan is bejelentik az Eurázsiai Unió megalakulását, és azok a cégek, melyek most kikényszerítik, hogy kormányuk állítsa le a Moszkvával szembeni szankciókat, jelentős előnybe kerülhetnek azon vállalatokkal szemben, melyek az egy éves tiltás után kezdenének el újra exportálni.
Látható, hogy a nyugati szankciókat saját maguk ellen fordította Moszkva. A nyugat szankcióit meglovagolva Oroszország oly mértékben meggyorsítja az eurázsiai integrációt, mely soha nem vált volna lehetővé a nyugat kardcsörtetése nélkül. A nyugati vállalatok nem csak fokozott nyomás alá fogják helyezni a kormányaikat, de egyben versenyfutás is kezdődik egy minden eddiginél hatalmasabb, új piacon való terjeszkedésre

.http://www.hidfo.net/2014/08/07/moszkva-ellenszankciokkal-versenyre-kenyszeriti-nyugati-cegeket
Bejelentése szerint augusztus 7-től (vagyis mától) egy évre teljes importtilalmat vezet be Oroszország a gyümölcs, zöldség, marhahús, sertéshús és haltermékek importjára. Mivel Moszkva minden uniós tagállammal szemben meghozta az embargót, így a magyar termékeket is érinteni fogja a tilalom.
Pedig elméletileg most oldanák fel az áprilisban hiányosságok miatt bevezetett húsembargót Magyarország irányába. Valószínűleg az új helyzet előálltával ez továbbra is szünetelni fog.
Mi lesz veled magyar hús-export?

A Transzszibéria Légi folyosó
A Transzszibéria Légi folyosó

…”Mert, ami ezek után következik, – keményen beletúr a zsebünkbe…”

A Nyugat által kezdeményezett Oroszország ellenes kereskedelmi háborúnak, – megint csak az átlag ember issza meg a levét. Legyen az középosztálybéli, vagy szegény, – mind fizetni fog, mint a katonatiszt. Mert a szankciók most már légi és a földi közlekedésre, a mezőgazdasági áruk kereskedelmére, – nota bene végső soron a termelésre is, – de még az üzemanyagok árára is kihatással lesznek.

1. Csapás a légi közlekedésre

Az Aeroflot fapados leányvállalatának, a Dobroljot összes járatának a felfüggesztése után, (mely egyértelműen az uniós szankciók áldozata), – válaszul az orosz fél azt fontolgatja, – hogy lezárja az Unió légitársaságai előtt a Transzszibéria légi folyosót, – mely a legrövidebb út Európából a Távol-keletre.
A Szibériát kikerülő légiút hatalmas többletköltséget fog jelenteni a Nyugat légitársaságainak, a német nemzeti légitársaság a Lufthansa már be is jelentette; egymilliárd eurós veszteséget fog elkönyvelni amiatt, hogy nem repülhetnek át gépei Szibéria fölött. De hatalmas veszteségekre számíthat a British Airways és az Air France is. – Ezek a veszteségek pedig tovább fognak gyűrűzni az összes érintett állam gazdaságában, – egyre erősebb hullámokat vetve.
No, de értük azért nem fogunk krokodil könnyeket hullatni. -Mert van nekünk elég bajunk, az övékét oldják meg ők, – de, ha lehet ne az általunk is befizetett pénzekből, melyet majd az uniós kompenzációként akarnak majd cserébe fölvenni.

Görögország ellenzéki pártjai követelik az oroszellenes szankciók leállítását

Görögország legnagyobb ellenzéki pártja, a Radikális Baloldali Szövetség (Syriza) közleményt adott ki, melyben követeli, hogy a kormány állítsa le az Oroszország elleni szankciókat.
A Syriza elsősorban amiatt aggódik, hogy a Moszkva által, a szankciókat hirdető országokból mezőgazdasági termékek behozatalára bevezetett tiltás milyen hatást gyakorolhat a görög gazdaságra. "A kormány jelenlegi pozíciója nem csak elfogadhatatlan, de kritika nélkül aláveti magát a Washington-Brüsszel tengely hidegháborús intézkedéseinek, eközben figyelmen kívül hagyja saját népe érdekét és arra kényszeríti a termelőket, hogy jelentős bevételektől essenek el, csődbe taszítja a hazai vállalkozásokat."
Hídfő.net | Syriza
A Syriza közleménye egyben elutasítja a görög kormány Ukrajnával kapcsolatos politikáját is, amely szintén Washington érdekeinek kiszolgálása. "A kormány nem veszi figyelembe az Ukrajnában élő görög diaszpóra érdekeit, valamint Washington utasítására kérdés nélkül lerombolja az Oroszország és Görögország közti államközi kapcsolatokat, melyek mindeddig jövedelmezőek voltak."
A Syriza pártszövetség követelte, hogy Görögország azonnal függessze fel az Oroszország ellen hozott szankciókat, mert ezzel egy olyan gazdasági háború vette kezdetét, melynek a kis országok csak áldozatai lehetnek.
A Külügyminisztérium rendkívüli ülést tart a Külkereskedelmi Minisztérium vezetőivel, melyre a főbb mezőgazdasági és szállítmányozási szakszervezetek, ipari és export érdekeltségek képviselőit is meghívták. A Moszkva által hozott ellenszankciók katasztrófa szerű állapotokat idézhetnek elő Görögországban, az orosz exportban érdekelt hazai vállalkozások csődbe jutásával még idén nyáron több százezer munkahely szűnhet meg.

http://www.hidfo.net/2014/08/07/gorogorszag-ellenzeki-partjai-kovetelik-az-oroszellenes-szankciok-leallitasat