Az ukrán kormány törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé,
Az ukrán zsidók hazárdjátéka
amelyben megszünteti Ukrajna semleges státusát, és felújítja NATO-csatlakozási felkészülését - jelentette be tegnap Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kormány kijevi ülésén.
A kormányfő szavai szerint a törvényjavaslat egyben leszögezi, hogy „Ukrajna külpolitikájának alapvető célja az európai uniós tagság megszerzése”. Ezzel összefüggésben az előterjesztés megtiltja az ukrán államnak a csatlakozást bármilyen más kereskedelmi, illetve gazdasági szövetséghez, amely szemben áll Ukrajna EU-csatlakozási törekvésével. „A törvény elfogadása után ez azt jelenti, hogy Ukrajna nem csatlakozhat az eurázsiai vámunióhoz és a jövőben semmilyen olyan szövetséghez, amely lényegében nem más, mint a Szovjetunió volt, csak most Oroszországi Föderációnak nevezik” - jelentette ki Jacenyuk.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a kormány kéri a parlamentet a törvényjavaslat mihamarabbi elfogadásra. Ukrajna NATO-csatlakozásáról már március elején is terjesztett be törvényjavaslatot a kormánypárti Haza frakció három képviselője. Ezt az előterjesztést azonban akkor nem tűzte napirendre a parlament. Ukrajna NATO-csatlakozási felkészülésének folyamatát 2010-ben Viktor Janukovics hivatalából eltávolított volt elnök állíttatta le. Több kormánypárti politikus szerint az, hogy 2010-ben Ukrajna tömbön kívüli országgá minősítette magát, nem vezetett az ország biztonságának erősödéséhez, épp ellenkezőleg, csökkentette védelmi képességeit. Egy júliusban végzett felmérés alapján jelentősen megemelkedett az ország lakossága körében Ukrajna NATO-csatlakozásának támogatottsága az elmúlt két év alatt.

A Demokratikus Kezdeményezések nevű alapítvány által végzett felmérés szerint míg 2012-ben a megkérdezetteknek csupán 12 százaléka támogatta volna Ukrajna belépését az atlanti szövetségbe, addig mostanra ez az arány megközelítette a 40 százalékot. A Rejting közvélemény-kutató csoport júliusi felmérése szerint Ukrajna belépését a NATO-ba az ukrán lakosság 44 százaléka támogatná.
Közben az USA tankokat és katonákat készül kelet-európai hadgyakorlatokra vezényelni, hogy megnyugtassa az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt aggódó szövetségeseit - jelentette ki Vanessa Hillman alezredes, a Pentagon szóvivője augusztus 28-án, csütörtökön Washingtonban.
A tervek szerint októberben a 1. lovassági (légi szállítású) hadosztály 1. dandárjának 600 katonáját vezénylik majd Lengyelországba és a balti államokba, hogy ott a 173. légi szállítású dandár ejtőernyőseit felváltva vegyenek rész kiképzési gyakorlatokon.

Amerikai részvétellel a NATO keleti határai mentén az elmúlt időben több hadgyakorlatot is tartottak az ukrajnai szakadárok orosz támogatása miatt nyugtalan szövetségesek megnyugtatása érdekében. Az Egyesült Államok emellett F-16-os vadászrepülőket vezényelt Lengyelországba és részt vesz a balti államok légterének biztosításában is. Kijev és a nyugati országok azzal vádolták meg csütörtökön Oroszországot, hogy csapatai közvetlenül is részt vesznek a kelet-ukrajnai harcokban.
Hírfigyelő Szolgálat