Az oroszok bjelentették, hogy újraindítják a gázszállítást, ha az ukránok kifizetnek legalább 2 milliárd $ tartozást a fennálló közel 5 milliár $-ból a Gazpromnak. Alexander Novak orosz energetikai miniszer hozzátette, hogy felajánlanak 100$ / 1000 köbméter kedvezményt is Kijevnek. Az Európai Bizottság is megszólalt az ügyben.
Hídfő.net | Alexander NovakAlexander Novak
Az Európai Unió Energiaügyi Biztosának szóvívője, Marlene Holzner kijelentette, hogy "Az Európai Bizottság azt javasolja Ukrajnának, hogy kezdje el törleszteni a gázszállításból fennálló adósságát Oroszország fele." Holzner megjegyezte továbbá, hogy az EB segít Ukrajnának kidolgozni egy fizetési ütemezést, hogy a gázszállítás minél előbb újraindulhasson.
Emlékeztetőül: a Gazprom leállította az Ukrajnába irányuló gázszállításokat júniusban, mert az ukrán kormány addigra 4.5 milliárd $ tartozást halmozott fel. Erre válaszképpen Kijev feljelentette Moszkvát a Stockholmi Bíróságon, hogy a gáz túlárazása miatt Ukrajna eddig 6 milliárd dollár túlfizetéssel rendelkezik. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy Kína hozzávetőlegesen 50$-al többet ad az orosz gázért per 1000 köbméter. Ennyit a túlárazásról.


http://www.hidfo.net/2014/08/30/az-europai-bizottsag-javasolja-ukrajnanak-gaztartozas-kiegyenliteset