2014. augusztus 1., péntek

Kurdisztánban terjeszkedne az ISIS

A Szíria területének egyelőre mintegy harmincöt százalékát uraló Iszlám Állam (ISIS) kurd milíciákkal keveredett harcba az északi Ajn al-Arabnál, ahol újabb jelentős veszteségeket szenvedtek. A kurd fegyveresek Törökországból érkezett támogatással sikeresen védték meg a várost. Miközben a milícia 14 embert vesztett, a terroristák teljes csoportja felmorzsolódott az offenzíva során.
Ugyanakkor az ISIS mind gyakrabban hajt végre rajtaütéseket kurd területeken, a kisebb falvakban ezek civilek tömeges kivégzésekbe torkollnak.
Egyre gyakrabbak a terrorakciók kurdlakta településeken
A gyors kezdeti előrenyomulást követően július 26-án az ISIS elvesztette a saári gázmezőket, amelyek így visszakerültek a kormányerők ellenőrzése alá. A hadsereg közleménye szerint több tucat terroristát öltek meg az akció során, az ISIS tagjai ugyanakkor a nyugati médiának nyilatkozgatnak, állításuk szerint ők hagyták ott a területet, miután elpusztították a gázmezőn használt berendezéseket, valamint tizenöt tankot és több tucat rakétát zsákmányoltak.
A Nabucco forrásvidékén amerikai fegyverekkel létrehozott Iszlám Állam többfrontos háborút vív, egyaránt harcol a szír és iraki kormányerőkkel, valamint a kurd fegyveres erőkkel. A harcok főként a nagyobb városok és az értékes olaj- valamint földgázlelőhelyek feletti kontrollra összpontosulnak, de az ISIS jelentős erőfeszítéseket tesz a vízkészletek feletti monopólium megszerzésére.

http://www.hidfo.net/2014/08/01/kurdisztanban-terjeszkedne-az-isis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése