2014. augusztus 1., péntek

Grúzia kötéltánca az orosz tőke és a zsidó ígéretek között

Grúziáról manapság az a hír járja, hogy "Jobban teljesít!" Ugye ismerős ez a szlogen nekünk is, kedves magyar testvéreim?
Nézzünk hát a körmére egy kicsit... Grúziának (amely egyébként Sztálin szülőhazája is) kalandos a közelmúltja. 2003-ban a rózsás forradalom során a volt szovjet külügyminisztert, Sevardnadze-t leváltották és az Amerikában pallérozódott Szaakasvili került hatalomra. Könnyen kiaknázható energiaexport lehetőségek nélkül kénytelenek voltak az IMF receptjét követni és elindultak a gazdasági reformok, amelyek nyomán egy diverzifikált (IMF) gazdaságot sikerült létrehozniuk nyugati segítséggel, éves 10% körüli GDP mesterséges növekedéssel (2004-2007 között). De a Grúzián belül autonóm Dél-Oszétiával közben egyre feszültebbé vált a helyzet - mint ürügy az orosz gazdasággal szemben, és 2008-ban eszkalálódott is a konfliktus. A mostani ukrán boszorkánysághoz némileg hasonló forgatókönyv játszódott le, azzal a különbséggel, hogy az oroszok akkor Dél-Oszétiát  (ami most Krímnek feleltethető meg) "vették védelmükbe" a bérzsidó "grúzköntösű" zsidóterrorral szemben. Az ekkor regnáló grúz zsoldoselnök Szaakasvili bődületes hibát követett el, megtámadta az orosz erőket, gyakorlatilag pár nap alatt a teljes megsemmisülésbe vezetve az egyébként előtte "korszerűnek" számító grúz hadsereget. Akkoriban szintén nagy port vert fel az eset az orosz tőzsdén, de hamar dűlőre jutott a dolog, és békét kötöttek a felek, majd a helyieken kívül rövidesen mindenki megfeledkezett a történtekről - az oroszok nemzetközi kapcsolatai ismét normalizálódtak.
A nyugati média így tálalja a grúz gazdasági eseményeket: Gazdaságilag a grúzok is egész szépen kiheverték a csapást, és a már előtte is ígéretesnek induló reformokat tovább tudták folytatni, a külföldi segélyekre is építve látványosan javították az ország versenyképességét, és a nemzetközi kimutatások szerint jelentősen sikerült visszaszorítaniuk a korrupciót (biztos nem volt olcsó elintézni :-) ).Ez az IMF féle segítség. Gondolhatjátok, hogy nem ettől áll talpra az ország.
Nézzük tovább... Ez az elmúlt évek dinamikus gazdasági növekedésében is megmutatkozott, úgy tűnik, hogy évi 5-6%-os GDP növekedésre stabilan képes a gazdaságuk, és mivel még mindig nagyon alacsony a bázis (az egy főre jutó GDP vásárlóerő paritáson számítva valamivel 7000 USD fölött van - ez nagyon alacsony - állítólag egyharmada a híres magyar verziónak) bőven van hová nőni. Nyugati orientáció ide, EU-val kötött szabad kereskedelmi egyezmény oda (ezek még jól jöhetnek a cionista gazdasági-hatalmi világnak,. csakis azért tartják tetszhalott állapotban a mai napig - egyébként nem nagyon érkezik nyugati befektetés ide. Az orosz örökség kézzelfogható. És most ugrik a majom a vízbe... Gyakorlatilag mindenki beszél oroszul (angolul csak a fiatalabbak egy része), a helyiek orosz tévét néznek, és kulturális téren – bár kiléptek a FÁK-ból – egyáltalán nem távolodtak el az oroszoktól. És az orosz befektetőktől sem. Az FDI jelentős része orosz területről érkezik,
Hát ezért teljesít jobban Grúzia, drága barátaim!
Maga az ország gyönyörű, meseszép tájakkal van megáldva. A gazdaság erősen főváros központú, Tbiliszi (a 4,5 millió grúzból 1,5 millió itt él) igazi kis ékszerdoboz, és még közép-európai szemmel is kifejezetten olcsónak mondható (érzésre valahol Macedónia és Albánia közöttire tenném az árszínvonalat). Egyelőre még nem lepték el a turisták,  Az építészetük is modern, ha valakinek tetszik a CET, akkor Tbiliszit imádni fogja!

Várhegyi Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése