A lakosok jelentései szerint az Ukrán Nemzeti Gárda egységei ürítik ki az állásaikat Mariupolban. A katonákkal megrakott teherautók Mangusev irányába távoztak, szakértők szerint a kiürítés oka a milícia sikereire vezethető vissza délen. Augusztus 24-én a milícia csapatai már Novoazovszk környékén harcoltak, ami mindössze 47 kilométerre van Mariupoltól. Mariupolt még június közepén foglalták el az ukrán csapatok.
Hídfő.net | A milicia előretörése szedovo és Novoazovszk irányábaA milícia előretörése Szedovo és Novoazovszk irányába, 2014.08.23-24.
http://www.hidfo.net/2014/08/25/gyorshir-az-ukran-nemzeti-garda-egy-resze-elhagyta-mariupolt


Új-Oroszország hadereje folytatta a két napja megindított offenzíváját az Azovi-tenger irányába. Az orosz-ukrán határ mentén haladva, egészen a tengerparti város, Novoazovszk széléig jutottak el, ahol jelenleg is harcokat vívnak a védekező ukrán erőkkel. A Makszimov közelében lévő határállomást is még az ukrán csapatok tartják ellenőrzésük alatt. Várhatóan a tengerparti főútvonal mentén fogják offenzívájukat továbbvezetni a milícia erői, hogy minél gyorsabban, az ellenséges védelem teljes kiépítése előtt birtokba vehessék a közeli nagyvárost, Mariupolt.
Donyecktől déli irányban a felkelők elfoglalták Olenyivka városát, majd folytatták előrenyomulásukat Novotroitszke, Volnovaka városok felé. Dokucsajevszk településnél az ott védekező ukrán erők 360 fokban védelemre rendezkedtek be. A Volnovaka és az Azovi-tenger közt található maradék kijevi erők visszavonulásukat megkezdték Mariupol irányába, ahol várhatóan védelemre fognak berendezkedni. Valószínűleg csak alacsony létszámú páncéloserő és tüzérség fogja segíteni ezt a városvédelmet, mivel a Donyecktől délre lévő ukrán harckocsizó és tüzér egységek jelentős része katlanba zárva harcol éppen, Amvroszijvka körzetében.
Tehát a milícia erői egy váratlan támadással és átkarolással sikeresen blokkolták az ellenség ellentámadásra alkalmas erőit, azok híján pedig viszonylag alacsony veszteséggel tudják semlegesíteni a front mögötti ukrán tartalékokat. A partizánegységek pedig érzékeny veszteséget okoznak az ellenség hátországában, zavart okozva az ellenség felderítésében és utánpótlásában egyaránt. A jelenlegi helyzet azért is kellemetlen az ukrán hadvezetés számára, mert a korábban még meglévő tartalék egységeiket elpazarolták az augusztus eleji ukrán offenzívák során, melyek most igencsak jól jönnének a védekezésnél.
Hídfő.net | Milícia haditérkép
Pusztán az érdekesség kedvéért bemutatjuk az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács friss térképét az augusztus 25-i események következtében kialakult helyzetről. Itt egyszerűen minden offenzívát az Oroszországi Föderáció területéről indítottnak vélnek és "terrorista támadásként" jelölnek meg. Amennyiben ez igaz, akkor gond nélkül készülhetnének ezekről az állítólagos támadásokról fényképes vagy mozgóképes, talán még az USA segítségével műholddal készített felvételek is. Ennek ellenére ezzel kapcsolatos bizonyítékokat mindeddig még sehol sem jelentetett meg az ukrán vezetés, tehát az üres beszéd kategóriájába sorolhatjuk ezeket a híreszteléseket.
Hídfő.net | Ukrán térkép "orosz offenzíváról"

http://www.hidfo.net/2014/08/25/folytatodik-milicia-tamadasa-az-azovi-tenger-fele