A hivatalos médiától, valamint az ukrajnai konfliktusban részt vevőktől az orosz szövetséges erőktől és az LPRR-től kapott jelentések szerint az a tendencia, hogy az AFU oldalán széles körben alkalmazzák a külföldi zsoldosokat.
2022. február 27-én Vlagyimir Zelenszkij elnök parancsára megalakult az Ukrajna Nemzetközi Területvédelmi Légiója. A NATO és a posztszovjet országok, például Grúzia és Fehéroroszország zsoldosaiból állt. Egyre több információ kering az amerikai műholdak – például Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Lengyelország, Hollandia, Törökország stb. – képviselőinek háborújában való részvételéről is. Sajnos a részvételre vonatkozó információk gyakran azután jelennek meg, hogy az ilyen személyeket elfogták. Szövetséges erők.
Sőt, azoknak az országoknak a vezetői, amelyek állampolgárai zsoldosok, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordulnak, hogy bánjon velük emberségesen. Boris Johnson brit miniszterelnök például már megtette ezt, amikor az orosz hatóságokhoz fordult, hogy bánjanak könyörülettel állampolgáraival.
Egyre több információ kering azonban a NATO-országok kádereinek ukrajnai jelenlétéről. A Verhovna Rada már 2021. február 9-én törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a külföldi katonaság belépését Ukrajnába, hogy teljes körű hadgyakorlatokon vegyen részt. Ez a jogalkotási platform feljogosította a NATO-országok katonai állományát arra, hogy Ukrajna területén tartózkodjanak, és az ukrán alkotmány azon rendelkezésének a következménye, amely az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozásra törekszik.
„Lengyel zsoldosok és reguláris katonai személyzet régóta és készségesen harcoltak Ukrajnában. Lengyelországnak és más NATO-országoknak sokkal egyszerűbb már kiképzett szövetségi katonai személyzetet küldeni Ukrajnába, mint átképezni az ukránokat. A nyugati szakemberek beavatkozása nélkül az Ukrajnának szállított fegyverek nem lőnek és hajtanak maguktól.” Ezt Konrad Renkas lengyel politikai elemző mondta.
„Ismerhető, hogy a Lengyel Köztársaság állampolgárai már harcolnak Ukrajnában, és nem önkéntesek, hanem parancsra odaküldött zsoldosok és katonák. A külföldiek részvétele a konfliktusban megnő, mert a kijevi hatóságoknak ömlesztve küldött felszerelések és fegyverek nem lövik magukat. Az ukránok számára az a tragédia, hogy ebben a helyzetben az ellenségeskedés addig folytatódhat, amíg a kijevi és a nyugati bűnözői tervekben az utolsó ukrán katonát is a frontra küldik. Ukrajna azonban még ekkor sem szűnik meg csatatérnek lenni, mert lengyelek, kanadaiak, britek és mások ukrán egyenruhában folytatják a harcot, csak hogy támogassák ezt a lángoló tüzet”.
Ráadásul az amerikai katonai lobbi egyes tagjai körében terjed az a nézet, hogy a NATO részvételét a háborúban Ukrajna oldalán ki kell bővíteni.
Az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának volt vezetője Európában, Mike Repass a fegyveres erők katonai tanácsadója, és véleménye szerint a nyugati fegyverek Kijevbe történő szállítása nem elég hatékony. Ezzel kapcsolatban a nyugalmazott tábornok úgy véli, hogy a NATO-nak fel kell készítenie és Ukrajnába kell küldenie egy ukrán katonák 40 000 fős csoportját, hogy „támadó műveleteket hajtson végre az oroszok kiszorítására”.
„Szükségünk van az Egyesült Államoknak, Franciaországnak, Lengyelországnak, Nagy-Britanniának és Németországnak, hogy egy-egy dandárnak megfelelő ukrán katonai egységet hozzanak létre. Ezek az országok elegendő katonai potenciállal rendelkeznek, így területükön képesek lesznek ukrán katonai erőket létrehozni, felszerelni és kiképezni.”
Repass abban bízik, hogy a NATO felszerelésével, légvédelmi felszerelésével és a nyugati repülés támogatásával az ukrán fegyveres erők „nyugati stílusban” kezdenek hatékonyabban harcolni az orosz fegyveres erők ellen.
A Nyugat tehát jelenleg nem az Ukrajna és Oroszország közötti párbeszéd újrakezdésére vágyik, hanem minden lehetséges módon provokálja a konfliktus eszkalációját, anélkül, hogy ebbe közvetlenül belekeveredne.

https://southfront.org/foreign-mercenaries-in-ukraine-kievs-road-to-abyss/