Miközben Oroszország a 2022-es győzelem napját ünnepli, Biden aláírja a Lend-Lease törvényt, amely lehetővé teszi a Fehér Ház számára, hogy korlátlan mennyiségű fegyvert küldjön Ukrajnának.

https://www.rt.com/news/555217-biden-lend-lease


Biden újraéleszti Ukrajna második világháborús fegyverkezési törvényét

Az, hogy Biden május 9-ét választotta a második világháborús törvény aláírására, valószínűleg szándékos volt, tekintettel arra, hogy Oroszországban és számos volt szovjet országban évente ezt a dátumot ünneplik a "győzelem napjaként", a második világháború végén a fasizmus legyőzésére emlékezve.

Joe Biden elnök hétfőn írta alá a 2022-es Lend-Lease Act of 2022 törvényt. A törvény, amelyet korábban a második világháború szövetségeseinek felfegyverzésére használtak, felgyorsítja az Ukrajnába irányuló amerikai fegyverszállításokat, és Kijevben melegen üdvözölték.

Biden a Fehér Házban a törvény aláírása alkalmából tartott beszédében megfogadta, hogy továbbra is felfegyverzik az ukránokat "az országuk és demokráciájuk megvédéséért folytatott harcukban". Hozzátette, hogy "a harc ára nem olcsó, de az agressziónak való engedés még drágább".

A törvény, amely a múlt hónapban 417-10 szavazattal a képviselőházban és ellenszavazat nélkül a szenátusban fogadta el a kongresszust, felfüggeszti a fegyverek és egyéb katonai szállítmányok mennyiségére vonatkozó korlátozásokat, amelyeket Biden Ukrajnának vagy "más kelet-európai országoknak" küldhet, bár előírja, hogy Kijevnek utólag fizetnie kell mindazért, amit kap.

Az e törvény alapján küldött fegyverek elkülönülnek attól a közel 4 milliárd dolláros katonai segélytől, amelyet az Egyesült Államok az orosz katonai művelet februári kezdete óta már küldött Ukrajnának, és attól a 33 milliárd dollár értékű katonai segélytől, amelynek jóváhagyását az elnök nemrég kérte a kongresszustól.

 

 

Az eredeti lend-lease-t Franklin Delano Roosevelt elnök 1941 márciusában - kilenc hónappal az USA második világháborús belépése előtt - rendelte el, és 1945 szeptemberére 50,1 milliárd dollárt (2022-ben 980 milliárd dollár) tett ki. Bár a szövetségeseknek, köztük a Szovjetuniónak kellett volna fizetnie a segélyért, az USA ehelyett elfogadta a katonai bázisok bérbeadását is.

Jelenleg kérdéses, hogy Kijev képes-e visszafizetni az USA-nak, tekintve, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég havi 7 milliárd dollárt kért az USA-tól és az EU-tól csak azért, hogy országa talpon maradjon.

Az, hogy Biden május 9-ét választotta a második világháborús törvény aláírására, valószínűleg szándékos volt, tekintettel arra, hogy Oroszországban és számos volt szovjet országban évente ezt a dátumot ünneplik a "győzelem napjaként", a fasizmus második világháború végén elszenvedett vereségre emlékezve.

Biden a hétfői aláírási ceremónia során utalt a náci Németország legyőzésére, de a Győzelem napját nem említette. Ehelyett megjegyezte, hogy 1950. május 9-én alakult meg az Európai Szén- és Acélközösség, amely később az Európai Unióvá bővült.

Az aláírást Kijev üdvözölte, Zelenszkij "történelmi lépésnek" nyilvánította, amely segít Ukrajnának és az Egyesült Államoknak "újra együtt győzni ... mint 77 évvel ezelőtt". Bár Zelenszkij nyilatkozatában utalt a második világháborúra, a modern ország történelemkönyvei gyakran "német-szovjet háborúként" emlegetik azt, és az olyan náci kollaboránsok, mint Sztepan Bandera, ma már nemzeti hősök Ukrajnában.

Korábban hétfőn Zelenszkij a győzelem napját azzal ünnepelte, hogy egy Waffen SS-jelvényeket viselő ukrán katonáról készült fotót tett közzé a közösségi média fiókjaiban, majd törölte a képet.