Németország vezető elektrotechnikai cége, a Siemens gázturbinát gyártott a Krím-félszigeten működő orosz cégeknek. Úgy tűnik, az oroszellenes szankciók csak a gyenge piaci riválisokra érvényesek.
A német külügyminisztérium szóvivője közölte: folyamatban van annak kivizsgálása, hogy a Siemens megsértette-e az oroszellenes szankciókat. A vezető német elektrotechnikai cégről ugyanis kiderült, hogy gázturbinákat adott el a Krím-félszigeten működő orosz vállalatoknak.
Szerdán a Reuters hírügynökség számolt be arról, hogy Oroszország a Siemens által gyártott gázturbinákat szállított a Krím-félszigetre, annak ellenére, hogy az Európai Unió többször is meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat.
A Siemens szóvivője, Michael Friedrich a történtek után a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a vállalat nem adott el gázturbinákat Oroszországnak a szankciók megkerülésével.
Szombaton azonban olyan információk jutottak nyilvánosságra, miszerint egy részben a Siemens által tulajdonolt cég, a ZAO Interautomatika végzi gázturbinák működésbe helyezését a Krím-félszigeten.
A Krím-félsziget egy 2014-es népszavazáson hozott abszolút többségi döntés alapján újraegyesült Oroszországgal. Az Európai Unió ezt követően hozott szankciókat Oroszország ellen, ezáltal megtiltva bizonyos termékek értékesítését és befektetéseket a Krím-félszigeten. 2017 júniusában az EU újabb hat hónapra meghosszabbította a szankciókat.

http://www.hidfo.ru/2017/07/nemetorszag-vezeto-elektrotechnikai-cege-megkerulte-az-oroszellenes-szankciokat/