A brit Lordok Háza uniós ügyekért felelős külügyi albizottságának értékelése szerint kudarcot vallott a Földközi-tengeren zajló embercsempészet ellehetetlenítését célzó uniós kezdeményezés, az Operation Sophia.
A Sophia művelet főként olyan intézkedésekből állt, melyek azt hivatottak elősegíteni, hogy az Európai Unió be tudja azonosítani és le tudja foglalni azokat a hajókat, melyekről feltételezhető, hogy segítségével a tulajdonosaik migránsokat csempésznek Európába. A művelet célja az volt, hogy “megzavarja a Földközi-tengeren működő embercsempész-hálózat tevékenységét”, ezáltal elkerülhető legyen, hogy még több migráns fulladjon a tengerbe.
“Az Operation Sophia nem tudta elérni kitűzött célját, ami az embercsempészek üzleti modelljének megzavarása volt. A Földközi-tengeren át zajló illegális bevándorlás 18%-kal nőtt a tavalyi évhez képest.” – áll a jelentésben.
A jelentés tartalmához az albizottság elnöke, Sandip Verma hozzáfűzte, hogy a tengeri misszió nem megfelelő eszköz volt a migráns-csempészet elleni harcra.
“Az EU és a brit hatóságok a jövőben a migráció forrásországaira és a tranzitországokra kell összpontosítsanak, hogy biztosítsák a gazdasági növekedést és megfelelő kormányzást ezekben az országokban.” – mondta.
A jelentés szerint a művelet 2015 júniusi meghirdetése óta az Operation Sophia hajói több mint 33 ezer migránst “mentettek ki” a tengerből és hoztak partra Európában.

http://www.hidfo.ru/2017/07/kudarcot-vallott-az-eu-embercsempeszet-ellenes-muvelete/