Igor Dodon moldovai államfő elmondása szerint országa idővel csatlakozhat az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz, ami mára egy valós alternatíva az Európai Uniós csatlakozással szemben.
Dodon a Belarusz-1 televíziónak adott interjú során kifejtette; országa talán idővel az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjává válik, de ez olyan döntés, amiről kizárólag az emberek dönthetnek népszavazással.
Az államfő óva intette a nyugati országokat attól, hogy arra kényszerítsék Moldova lakosságát, hogy válasszon a Kelet és Nyugat közt; a friss közvélemény-kutatások szerint egy ilyen szavazáson a választók többsége az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz csatlakozást támogatná.
“Ukrajnát választásra kényszerítették: vagy az Európai Unió, vagy az Eurázsiai Gazdasági Unió. És mi történt? Katasztrófa. Emiatt kell kiegyensúlyozott külpolitikát folytatnunk. Legyen társulási egyezményünk az EU-val, de ha ez a szabad kereskedelem akadállyá válik, másra van szükségünk. Az Eurázsiai Gazdasági Unióval is köthetünk szabadkereskedelmi egyezményt.”
Márciusban Dodon aláírt egy együttműködési megállapodást az Eurázsiai Gazdasági Unióval. A moldovai államfő a januárban Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott megbeszélések során fejezte arra vonatkozó szándékát, hogy országa megfigyelői státuszhoz jusson a szervezetben. Elmondása szerint az Európai Unió és Moldova közti társulási egyezmény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert a moldovai cégek részesedése az orosz piacon nagy mértékben csökkent, de eközben az EU területére irányuló export is lecsökkent.
Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjai jelenleg Oroszország, Kirgizisztán, Kazahsztán, Belorusszia és Örményország.

http://www.hidfo.ru/2017/07/a-moldovai-allamfo-szerint-van-alternativaja-az-eu-tagsagnak/Az EU zászlaja alatt lopták szét az ország vagyonát, a Nyugat támogatta őket

A moldovai államfő szerint a nyugati országok támogatták a kormányt az ország vagyonának szétlopásában, mert ezáltal megőrizhették befolyásukat a térségben. A korrupció volt az alapja Moldova EU-párti politikájának.
A nyugati országok pénzügyileg és “geopolitikai” értelemben is támogatták Moldova kormányát, annak ellenére, hogy tisztában voltak annak korrupt gyakorlatával – s tették mindezt annak érdekében, hogy megőrizzék befolyásukat a térségben, és megakadályozzák az orosz befolyásszerzést – mondta Igor Dodon egy olasz TV-csatornának nyilatkozva.
“A Nyugat büszke volt arra, hogy a moldovai kormány Európa-pártinak nevezte magát. A Nyugat szemet hunyt minden felett, ami itt történt – afelett is, hogy az uniós pénzeket ellopták. Azáltal, hogy a kormány Európa-pártinak nevezte magát, a kormány is zsarolta a Nyugatot: ha nem hunytok szemet az intézményesített rablás felett, jönnek helyettetek az oroszok” – mondta.
A moldovai államfő hozzátette, hogy – a fentiek miatt – a nyolc éven át biztosított anyagi támogatás és a társulási egyezmény aláírása ellenére is megroppant a moldovaiak Európai Unióba vetett bizalma.
“Az emberek végignézték, ahogy a korrupt politikusok az EU zászlaja alatt kirabolják az országot. Majd elkezdtek kérdéseket feltenni: miért kellene közeledniük Európához, ha Európa támogatta mindezt? Az emberek elkezdtek más irányba fordulni” – mondta.
Dodon a 2016-os kampány során hangsúlyozta, hogy Moldova helyre kell állítsa a stratégiai partnerséget Oroszországgal, vissza kell juttassa a moldovai termékeket az orosz piacra, és normalizálnia kell az energiaszektorban folytatott együttműködést.

http://www.hidfo.ru/2017/07/az-eu-zaszlaja-alatt-loptak-szet-az-orszag-vagyonat-a-nyugat-tamogatta-oket/