Az amerikaiak nem szeretik a tiszta üzletet, hanem húzzák az időt, majd járulékos feltételeket szabnak – a Fülöp-szigetek vezetője, Rodrigo Duterte emiatt inkább Oroszországhoz fordul.
A Fülöp-szigetek nem fog fegyvereket vásárolni az Egyesült Államoktól, mert az amerikai fél olyan feltételeket szab, melyeknek fölöslegesen megbonyolítják az üzletkötést – mondta Rodrigo Duterte egy orosz lapnak nyilatkozva. A Fülöp-szigetek vezetője emiatt inkább Oroszországhoz fordul.
Oroszország eladja a fegyvereket, és nem szab feltételeket az üzlet mellé. Amikor Oroszország fegyvereket ad el, az üzlet a fegyverekről szól. Ha szükséged van rá, megveszed. Megteheted ugyanezt az amerikaiakkal? Nem. Mert az amerikai elnök azt mondja, eladja a fegyvereket, utána a kongresszus nemet mond rá. Azt mondják, emberi jogokba ütközik, majd elkezdenek feltételeket szabni. Emiatt inkább távolságot tartunk. Oroszországgal egyszerűbb az üzletkötés.” – mondta.
Hétfőn Duterte Moszkvába utazik hivatalos látogatásra. A Fülöp-szigetek és Oroszország eddig nem folytatott katonai együttműködést, mert előbbi hagyományosan az Egyesült Államoktól vásárolt fegyvereket.
Május 15-én azonban a védelmi miniszter, Delfin Lorenzana azt mondta, az amerikai fegyverbeszerzés problematikussá vált, mert Washington megpróbál különböző feltételeket szabni a fegyverüzlet mellé.

http://www.hidfo.ru/2017/05/duterte-nem-vesz-fegyvert-az-amerikaiaktol/