A francia Nemzeti Front Marine Le Pen választási veresége miatt feladta korábbi elképzeléseit, és inkább mégse akar kilépni az Európai Unióból.
A párt gazdaságstratégája, Bernard Monot szerint az elnökválasztás eredményei azt mutatták, hogy az Európai Unióból és az eurozónából kilépés gondolata nem nyerte el a választók tetszését, a Nemzeti Front emiatt a továbbiakban nem ragaszkodik ezekhez a célkitűzésekhez.
Franciaországot nem akarjuk kiléptetni az Európai Unióból. Figyelembe vesszük, amit a választók üzentek nekünk.” – mondta Monot vasárnap a The Telegraph brit lapnak nyilatkozva.
Monot hozzátette, ő továbbra sem hisz az euró fenntarthatóságában, de a választók akarata ellenére nem fognak makacsul ragaszkodni a nemzeti valutához visszatéréshez.
Mától fogva azt a politikát képviseljük, hogy újra kell tárgyalni az uniós csatlakozási szerződést, hogy nagyobb kontrollt szerezzünk a költségvetés és a bankszektor felett.” – mondta.
Ez a döntés azonban feszültségekhez vezet a Nemzeti Front szervezetében; az egyik alelnök, Florian Philippot már a hét folyamán bejelentette, hogy elhagyja a pártot, ha megtörténik egy ilyen politikai váltás az euróval kapcsolatban.
Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökjelöltje 33,9%-ot szerzett az elnökválasztás második fordulójában. A friss közvélemény-kutatások szerint azonban Macron támogatottsága nem 66,1%-os, ehelyett az emberek többsége azért szavazott a másik jelöltre, mert nem akarta Le Pent az elnöki poszton látni.

http://www.hidfo.ru/2017/05/a-francia-nemzeti-front-megse-lepne-ki-az-eu-bol/