Lettország migrációs hivatala szerint már megérkezett az országba az uniós kvóták alapján nekik kiosztott migránsok 60%-a. Dél-Európa az EU segítségével, Nyugat-Európa a humanitárius segítségnyújtás leple alatt próbál megszabadulni a migránsoktól.
Lettország migrációs hivatala szerint már átszállították az országba azokat a migránsokat, akiket Lettország a brüsszeli vezetők kvótarendszere alapján be kell fogadjon. Az eddig kiszabott 531 személyből 318-at helyeztek el, esetükben főként Olaszországon és Görögországon át érkezett migránsokról van szó.
A hivatal által kiadott dokumentum szerint a befogadott migránsok többsége szíriai származású. További 213 személyt szeptemberig fognak átvenni az EU-tól.
Csütörtökön az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, ami felszólítja az uniós tagállamokat arra, hogy vegyék át a kvóta alapján elosztott migránsokat Olaszországtól és Görögországtól. A dokumentum szerint, amennyiben egy ország szeptemberig nem teljesíti ezeket a követeléseket, annak különféle, nyomásgyakorlás jellegű következményei lesznek. Az Európai Parlament szerint eddig csak Finnország és Málta fogadta be a kvótával leosztott migránsokat.
2015 szeptemberben az EU vezetői úgy döntöttek, hogy Olaszországtól és Görögországtól 160 ezer menedékkérőt irányítanak át az uniós tagállamokba.
Miközben a bevándorláspárti vezetők azt állítják, hogy be akarják fogadni a menedékkérőket, valójában mindegyikük azon dolgozik, hogy hogyan tudnának megszabadulni a migránsoktól. Görögország és Olaszország beengedi a migránsokat az ország területére, de az Európai Uniótól várja, hogy a kvótarendszer segítségével elszállítsák tőlük a migránsokat. A nyugat-európai vezetők szintén arra törekszenek, hogy a kvótarendszer segítségével a lehető legtöbb migránstól szabaduljanak meg, akiket így a kisebb politikai ellenállás kifejtésére képes kelet-európai országokban telepítenének le.

http://www.hidfo.ru/2017/05/az-eu-megkezdte-a-migransok-letelepiteset-kelet-europaban/