A német Zeit napilap beszámolója szerint folyamatban van egy új törvény megalkotása, amely lehetővé tenné, hogy megvonják a német állampolgárságot azoktól a kettős állampolgároktól, akik külföldre utaznak és terrorszervezet működésében vesznek részt.
Thomas de Maiziere személyesen fogalmazza meg az új törvényt, ami azt hivatott mutatni, hogy a német hatóságok keményen fellépnek a terrorizmus ellen.
A szövetségi rendőrhivatal adatai szerint 870 német állampolgár harcol Irakban és Szíriában az “Iszlám Állam” oldalán, ám ezeknek csak elenyésző százaléka kettős állampolgár. Többségük olyan német állampolgár, aki muszlim országból érkező bevándorlók leszármazottja, és fiatalon hagyta el az országot, hogy elődjei földjén fegyveres harcot vívjon.
A kezdeményezést elsőként júliusban jelentette be a miniszter, azt követően, hogy terrortámadás történt Bajorországban.
A német hatóságok végletes tehetetlenségét azonban jól példázza, hogy még ez az új törvény – ha elfogadják egyáltalán – sem vonatkoztatható olyan személyekre, akik belföldön vesznek részt terrorszervezet működtetésében, vagy külföldön harcolnak ugyan, de német állampolgárságon felül mással nem rendelkeznek. A német állampolgárság kettős állampolgár esetében is csak akkor lesz megvonható, ha a sokadik generációs migráns nem Németországban követ el terrorcselekményt, hanem külföldre utazik, és ott együttműködik a terroristákkal.


http://www.hidfo.ru/2016/11/a-nemet-belugyminiszter-megvonna-a-kulfoldre-utazo-terroristak-allampolgarsagat/Willkommenskultur:
nem kell több migráns Németországnak

A német belügyminisztérium azt tervezi, hogy azonnal visszaküldi Afrikába azokat a migránsokat, akik a Földközi-tengeren át érkeznek és partot érnek Európában.
A Die Welt jelentése szerint a belügyminisztérium azzal számol, hogy ennek elrettentő hatása lesz, és az Afrikában élők megértik, hogy “nem érhetik el Európa partjait”.
A Welt am Sonntag később arról számolt be, hogy a belügyminisztérium döntéseinek egyéb, gazdasági okai is vannak. Az eddigi tapasztalatok alapján az Európába érkező afrikai migránsoknak semmilyen pozitív kilátása nincs a jövőre vonatkozóan. Az útjuk során szervezett bűnözői csoportok és szervkereskedők áldozatává válnak, és akik meg is érkeznek Németországba, azokra is csak további bizonytalanság vár.
A belügyminisztérium tervei szerint a Líbiából, Tunéziából, Egyiptomból és más afrikai országokból érkező migránsok csak akkor kaphatnak majd menedékjogot Európában, ha azt egy észak-afrikai országban kérvényezik. Ellenkező esetben a Földközi-tenger európai partjainak elérését követően azonnal visszaküldenék őket egy észak-afrikai országba.

http://www.hidfo.ru/2016/11/willkommenskultur-nem-kell-tobb-migrans-nemetorszagnak/A
németek uniós szintre emelnék a deportálást

A német belügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy valóban a Földközi-tengeren át érkező migránsok azonnali visszaszállítását tervezik. A minisztérium tervei szerint uniós szinten zajlana a deportálás, és a továbbiakban nem fogadják be azokat a migránsokat, akik a Földközi-tengeren át behajóznak Európába.
Vasárnap a Welt am Sonntag német lapnak nyilatkozva mondta a belügyminisztérium szóvivője, hogy minden olyan migránst, aki a Földközi-tengeren át érkezve az európai kontinensen partot ér, azonnal vissza kell szállítani az afrikai országba. Később a belügyminisztérium szóvivője a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette; valóban a tengeren át érkező migránsok azonnali visszaszállítását tervezik, és uniós szinten akarják megvitatni ezt a kérdést, hogy a tagállamok támogatásával végül minden déli tagállamba érkező migránst visszafordíthasson az Európai Unió, amint elérték a kontinens határait.
A belügyminisztérium szerint amiatt akarnak minden migránst visszaküldeni, hogy ezzel akadályt állítsanak az embercsempészek tevékenysége útjába. A német hatóságok ezúttal azt akarják elérni, hogy az afrikai migránsok el se induljanak az észak-afrikai partkról, és egyértelművé váljon számukra, hogy amennyiben a csempészek hajóival megérkeznek Európába, az európai hatóságok azonnal visszaszállítják őket Észak-Afrikába.
A szóvivő elmondta, hogy egyelőre nincsenek kész javaslatok arra, pontosan milyen egyezmény és hogyan szabályozza a migránsok visszaszállítását. Ugyanakkor kijelentette, hogy a cél a migránsok azonnali visszafordítása kell legyen, és a közeljövőben a tagállamok le kell fektessék az ezt szabályozó egyezmények alapjait.
A liberális németországi sajtó mostanra már támadás alá vette a belügyminisztert, akit ezúttal azzal vádolnak, hogy fel akarja számolni a korábbi német menekültpolitikát, és ehelyett egy olyan modellt akar bevezetni Európában, amit Ausztrália alkalmazott: illegális bevándorlókat nem engednek be, a migránsok ehelyett az országon kívül működtetett központokban nyújthatják be a menedékkérelmeket.

http://www.hidfo.ru/2016/11/a-nemetek-unios-szintre-emelnek-a-deportalast/