A török kormány újra megtiltotta, hogy német országgyűlési képviselők látogassanak az országban működő NATO-bázisra.
A Welt am Sonntag német lap szerint a Die Linke párt külpolitikai szóvivője értesítette a török szövetségi külügyi hivatalt arról, hogy látogatást tenne az Incirlik légibázison, ám a török hatóságok mindeddig nem válaszoltak erre a megkeresésére. Jan van Aken emiatt követeli, hogy a német parlament novemberben ne hosszabbítsa meg az Incirlik létesítményben működő német misszió mandátumát, ha a török kormány addig nem engedélyezi német politikusok látogatásait a NATO-bázison.
Ankara júniusban megtiltotta, hogy német országgyűlési képviselők belépjenek a létesítmény területére, miután a német parlament elfogadott egy határozatot, mely népirtássá nyilvánította a XX. században az Oszmán Birodalom által az örmény lakosság ellen elkövetett tömeggyilkosságot.
A határozat elfogadását követően a török parlament védelmi bizottságának képviselője figyelmeztette a német parlament tagjait, hogy a jövőben ne foglalkozzanak újra az örmény-kérdéssel. Van Aken szerint ez egyértelműen egy fenyegetés volt, és a török kormány megfélemlítéssel próbál nyomást gyakorolni német politikusokra.
Október 5-én német politikusok ellátogattak az Incirlik létesítménybe, de arról számoltak be, hogy ott nem várta őket megfelelő fogadtatás, és a török tisztek minél hamarabbi távozásukat akarták. A két ország közti diplomáciai feszültségek miatt Törökország újra érvénybe helyezte a korábbi tiltást.


http://www.hidfo.ru/2016/10/torokorszag-kizarja-a-nemet-politikusokat-az-incirlik-bazisrol/