9880
Az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) kezét látta az 1956-os “magyarországi lázadásban” az orosz állami Rosszija tévé dokumentumfilmje.
A “Magyar kelepce” című film a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) archívumából kapott, eddig titkosan kezelt jelentéseket használt fel… amelyek szerint a CIA nemcsak a Szabad Európa Rádión keresztül szította a magyar forradalmat, hanem ügynököket is átdobott Magyarországra a nyugatnémet és a brit különleges szolgálat közreműködésével.
Frank Wisner tervezési CIA-főnöknek a szovjet tömb tagjait bomlasztó akciói nem szorítkoztak a lázító propagandára annak érdekében, hogy megfosszák a már atombombával rendelkező Szovjetuniót a Kelet-Németországban, Magyarországon, Csehszlovákiában lévő uránutánpótlástól. A nyugatnémet hírszerzést létrehozó Reinhard Gehlen, egykori német tábornok is segítette az amerikai hírszerzést, aki magyar részlegében összegyűjtve a `fasiszta Horthy-rendszer különleges szolgálatainak elitjét`. Ennek tagjait nyugat-németországi bázisokon tanították partizánharcra, s az amerikai hadsereg hírszerzésének 1956 januári jelentése tíz partizántáborra utalt Magyarország északi részén is.
Alekszandr Gorjunov, aki 1956 októberében nyomozó volt a budapesti szovjet katonai parancsnokságon, valamint Grigorij Dobrunov, aki a szovjet különleges hadtest egy hírszerző zászlóalját vezette, – azt nyilatkozta, hogy a 23-i budapesti (és miskolci) felkelés egy jól előkészített összeesküvés eredménye volt. Gorjunov szerint konkrét dátumra, útvonalakra menetlevelek készültek emberek, fegyverek, lőszerek szállítására autókon, autóbuszokon, teherautókon. Dobrunov, aki egységével 24-én bevonult Budapestre, olyan ellenállásba ütközött, amit szerinte nem lehetett nem egészen egy nap alatt megszervezni.
A harcok megindulása nyomán nyugati hírszerzők egész csoportját kezdték átdobni Magyarországra. Az FSZB levéltárában őrzött, eddig titkos iratok olyan KGB-információkról adnak számot, amelyek szerint október 26-tól Magyarországon tartózkodott a nyugatnémet hírszerzés különleges csoportja, élén Rudiccsal, a németekhez 1941-ben átállt Nyikolaj Rudcsenko egykori szovjet állambiztonsági (NKVD) tiszttel. Egy másik jelentés azt tudatta Jegorov tábornokkal, a déli hadseregcsoport katonai tanácsának tagjával, hogy a KGB adatai szerint az angol hírszerzés egy akár kétszáz fős csoport Magyarországra juttatására készül egy akkor vadonatúj T-54-es harckocsi megszerzésére.
t-54-es-harckocsik-a-budai-moricz-zsigmond-korteren-56-ban
A film arról is beszámolt, hogy az osztrák-magyar határon csatára is sor került egy behatolni próbáló fegyveres csoporttal. A szovjet-ukrán belügyminisztérium 12. külön gépesített lövész ezrede (egy romániai bázisú, Magyarországon közvetlenül Ivan Szerov KGB-főnöknek alárendelt különleges alakulat) beszámoló jelentése szerint; egy 45 fős, géppisztolyos banda osztrák területről éjszaka támadt rá egy magyar határőrsre. De a magyar határőrök visszaverték őket, hét sebesült határsértőt elfogva. Ugyanennek az egységnek a tagjai tartóztatták le később a jugoszláv nagykövetséget elhagyó Nagy Imre miniszterelnököt is…
(Forrás: Múlt-kor/MTI 2006. november 13.)

Az USA és ’56

“Az Amerikai Egyesült Államok finanszírozásával működtetett Szabad Európa Rádió a magyarországi közvélemény egyik fő információs forrása volt ezekben a napokban. A november 4-i szovjet támadást követően a rádiócsatorna folyamatosan kitartásra biztatta a fegyveres felkelőket és a Nyugat várható katonai segítségéről beszélt. Az így keltett megalapozatlan remény hozzájárulhatott a fegyveres felkelőknek a mérhetetlen túlerővel szembeni harc utolsókig tartó vállalásához, majd csalódásához…”
Tette mindezt a Szabad Európa annak ellenére, hogy:
…”Eisenhower amerikai elnök október 31-i elnökválasztási televíziós és rádióbeszédében a magyar nép iránti csodálatának adott hangot. Ugyanebben a beszédben azonban azt is kijelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok az új magyar vezetést nem tekinti potenciális szövetségesének és nem fog katonai segítséget nyújtani a magyaroknak. Ezzel Moszkva gyakorlatilag megkapta a jóváhagyást az invázióra…”
(Wikipédia)
9891
Így terelték el nyugati titkosszolgálatok a világ figyelmét a Szuezi válságról, s ezért a Rákosi diktatúra aljasságán és kegyetlenségén jogosan felháborodott – és eredetileg tiszta forradalomban gondolkodó magyar srácok és lányok ezreit biztatták fel a harcra, s álltatták hiú reményekkel, hogy majd segíteni fognak, – de ez eszük ágában sem volt. Csak a Szovjetuniót próbálták lekötni Kelet-Európában, Szuez és Egyiptom helyett.
Ám a Szuezi válságból mégis a Szovjetunió került ki megerősödve, de a Nyugat azért csak elkönyvelhetett egy “nyereséget”, (ami legalábbis számukra az volt), éspedig több ezer magyar hazafi és orosz kiskatona halálát, sebesülését, s az ezáltal a tovább mélyülő ellentéteket a két nép között.
















Zárszó:
Igor Szavolszkij, aki 2006-ban volt orosz nagykövet hazánkban, – egy akkori tájékoztatón hangsúlyozta, “hogy bár mindkét nép cipeli a saját és közös történelme terheit, ez nem akadályozhatja a jövő építését”.
Szabad Riport – Képek: Fortepan/Múlt-kor