Ordító az ellentmondás a kormány bevándorlókhoz való hozzáállásában. Ha háborús övezetből, életveszély elől menekülőkről van szó, foggal-körömmel küzd megsegítésük ellen, ha hatalmas vagyonnal rendelkező EU-n kívüli külföldiekről, akkor viszont jó pénzért feladja a külföldiekkel és idegen kultúrákkal szemben hangoztatott elveit. Ily módon már mintegy tízszer annyi bevándorlót hoztak Magyarországra - köztük olyat is, akiről kiderült, hogy bizonyosan bűnöző - , mint ahány menekült miatt népszavazást kezdeményeztek.
Forrás: index.hu
4580: már ennyi letelepedési államkötvényt adtak el nagy haszonnal az egy kivételével offshore-hátterű közvetítőcégek a program 2013-as indulása óta. Nem beszélve arról a több mint 5000 letelepedési engedélyről, amelyet a családtagok kaptak, és amellyel együtt összesen több mint 10 ezer új engedéllyel rendelkező külföldiről beszélünk. Ne feledjük, az Orbán-kormány nem minden fronton áll háborúban a Magyarországon történő letelepedésre vágyó külföldiekkel. Ha az illetőnek sok pénze van, jöhet - legyen bármilyen a neme, bőrszíne, vallása, vagy erkölcsi bizonyítványa...
1290: olyan, az ENSZ által is menekültnek nyilvánított, háborús övezetből érkező, nemzetbiztonsági átvilágításon és minden szükséges ellenőrzési mechanizmuson átesett, igaz kevésbé tehetős emberek száma lenne, akik megsegítése ellen az október 2-i népszavazás kapcsán jelenleg is gigászi, több milliárd forintos plakát- és televíziós kormánypropaganda zajlik. Az Orbán-kormány már tízszer ennyi tehetős külföldinek adott letelepedési engedélyt, sokkal lazább és könnyen kijátszható ellenőrzési mechanizmusok mellett (a letelepedési kötvényes bevándorlók 0,08 százalékát bírálta felül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a BÁV).
Kié a haszon, és mennyi az annyi?
Kezdetben mindenkinek megérte a konstrukció, de mint azt már korábban mi is megírtuk, a piaci kamatok alakulása miatt a helyzet évek óta a következő: a konstrukció mindenkinek megéri az államon és ezáltal az adófizetőkön kívül. Az üzlet továbbra is hasznot hoz a tehetős EU-n kívüli állampolgár és családja, valamint az óriási haszonnal dolgozó, átláthatatlanul, önkényesen kiválasztott néhány közvetítőcég számára is, amelyek közül az egyik élén például Rogán Antal, az ötletgazda és a mutyi politikai nyélbeütőjének volt egyetemi társát találhatjuk, más közvetítőcégekben pedig Habony Árpád ismerősei érdekeltek.
A letelepedési államkötvény árusításának mechanizmusa a következő:
A közvetítő cégek 2014 decemberéig 250 ezer, 2015 januárjától pedig 300 ezer euróért adják el az államkötvényeket olyan tehetős embereknek, akik nem európai uniós állampolgárok. Ezen felül a közvetítő cégek átlagosan 40-45 ezer eurónyi (kb. 12-13 millió forint) kezelési költséget is hozzátesznek az árhoz. Ezért a ma már 340-345 ezer eurónyi (durván 100 millió forint) összegért ezek a külföldi (az eddigi adatok szerint főként kínai) üzletemberek magyarországi letelepedési engedélyt és ezzel együtt a vízummentes utazási lehetőségét kapnak az Európai Unió tagállamaiba, és további 73 országba 6 hónap tartózkodás után igényelhető a letelepedési jog.
A letelepedési államkötvények árusításának jelenlegi módja évek óta csapolja a magyar államot. Amióta az államkötvények piaci kamatszintje alacsonyabb lett a közvetítőcégek által forgalmazottak törvényben garantált minimumú haszna, az állam 17,4 millió eurót, azaz mintegy 5,3 milliárd forintot bukott az üzleten. Bezzeg a közvetítőcégek hasznát egy 2015-ös törvénymódosítással tovább hizlalták: a kötvények árát 250 ezerről 300 ezer euróra emelték.
Forrás: nol.hu
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a letelepedési államkötvények árusításának bevezetése  óta az államnak pedig 330 milliárd forintot kell majd törlesztenie, a közvetítőcégek kamatjövedelme 33,6 milliárd forint volt. Ez az összeg közvetítőcégek beiktatása nélkül akár az államkasszába is folyhatott volna.
Mi a helyzet a menekültkérdésben oly sokszor hivatkozott biztonsági kockázatokkal?
Az idén márciusig, tehát három év alatt „eladott” 3515 letelepedési engedélyből csupán csak hármat vont vissza BÁH. Nem pont ilyen az arány a kötvény nélkül érkező bevándorlóknál, velük 91-szer szigorúbb volt a hivatal.
Pedig nem ártana jobban körülnézni az államkötvényért letelepedést váltók háza táján, mert bár a törvény értelmében büntetett előéletűek nem juthatnak letelepedési papírokhoz, a rendszert azonban az adófizetéshez hasonlóan könnyű kijátszani: a büntetett előéletű külföldiek egyszerűen átjelentkeztek adóparadicsomokba, ahonnan tiszta erkölcsi bizonyítványt tudtak kiállíttatni maguknak.
Az egyik letelepedési engedélyhez jutott orosz kliensről például nemrég kiderült, hogy adócsalásért korábban jogerősen elítélték, tiszta erkölcsi bizonyítványát átjelentkezés után, egy karib-tengeri adóparadicsomból szerezte be, hiszen az üzlethez lakcím szerinti erkölcsi bizonyítványra van szükség.
A gazdag jöhet, a rászorulót ne is lássuk!
A kormány egyszerűsítette a letelepedési kötvényt jegyzők magyarországi tartózkodásával kapcsolatos engedélyezési eljárásokat, valamint csökkentette a menedékkérőket és az oltalmazottakat megillető szociális juttatásokat az országgyűlés – írta idén májusban a vg.hu.
Vagyis, a letelepedési kötvényt igénylők esetén csökkentették az adminisztratív terheket, a szociális igazgatási törvényben pedig június 1-jével megszüntették az integrációs szerződés intézményét, amelynek keretében a nemzetközi védelemben részesítettek (menekültek, oltalmazottak) kaphattak csökkenő mértékű integrációs támogatást. Ennél többet nem is lehet hozzáfűzni a kormányzati kommunikáció álságosságához, a kormány hamisan hirdetett keresztény értékeihez és nem létező következetességéhez.

TényTár