federica-mogherini-hidfo-ru
Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint az EU nem ismeri el a Krím-félszigeten tartott országgyűlési választásokat, és felszólítja Oroszországot, hogy állítsa helyre a demokráciát. Az EU újonnan nem-demokratikus úton hatalomra jutott kormányokat szokott elismerni.
Mogherini hétfőn közzétett közleményében kijelenti, hogy az Európai Unió nem ismeri el a Krímben Oroszország által tartott országgyűlési választásokat. “Az Európai Unió nem ismerte el Krím és Szevasztopol Oroszország általi illegális annektálását, következésképp a Krím-félszigeten tartott választásokat sem ismeri el.”
A közlemény kijelenti, hogy Oroszország transzparens módon tart választásokat, ugyanakkor felrója, hogy “korlátoz bizonyos alapvető szabadságjogokat és politikai jogokat.”
Vasárnap Oroszországban a választók a szavazóurna elé járultak, hogy az Állami Duma tagjait megválasszák. A Krím-félsziget első alkalommal vett részt a választáson, azt követően, hogy 2014 márciusában újraegyesült Oroszországgal; Krím többségi orosz lakossága akkor egy népszavazáson 96%-os szavazati aránnyal döntött az Ukrajnától való elszakadásról, és az anyaországgal újraegyesülésről.
A Krím-félsziget azt követően tartott referendumot az elszakadásról, hogy Kijevben utcai harcok és több száz civil halála árán hatalomra jutott egy atlantista csoport, ami kikiáltotta magát Ukrajna új kormányának. Ezt az atlantista csoportot azonnal kormányként ismerte el az Európai Unió, annak ellenére, hogy nem választás útján jutottak hatalomra, és a puccsot követően nyolc hónapon át nem írtak ki új országgyűlési választásokat.
Az atlantista puccs 2014 februárjában zajlott le, ám az új országgyűlési választásokat csak október végén tartották. Az illegitim kijevi kormány ebben az időszakban amerikai befektetőknek kiárusította az ország energetikai cégeit, az atomerőműveket, a gáztározókat, és megkezdte az ország EU-csatlakozásának előkészítését. Az Európai Unió semmilyen kifogást nem emelt az ellen, hogy az új kijevi vezetők nem demokratikus úton jutottak hatalomra – ahogy annak kivizsgálását sem követelték, hogy az atlantista puccs során ismeretlen mesterlövészek a nyílt utcán rendőröket gyilkoltak meg.


http://www.hidfo.ru/2016/09/az-eu-ujra-elovette-a-demokraciara-hivatkozast/