Andrew Vajna hidfo.ru
“Sajnálatos, hogy a magyar történelem dicső időszakait bemutató filmek nem készültek a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával az elmúlt öt évben. Andy Vajna kezéből ki kell venni a filmalap irányítását.”
Havas Ágnesnek, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatójának volt élettársa több mint 4 milliárd forinttal gazdagodott a filmalap forrásaiból, miközben az alap által támogatott produkciókra a közönség visszajelzései alapján nem mutatkozott igény. Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, teljes kudarcnak tekinthető a filmalap eddigi ötéves működése, hiszen az adófizetők pénzén készült filmek a nézettségi adatok alapján alig érdekeltek valakit, a rájuk fordított összegek pedig magánzsebbe vándoroltak.
“Az alap eddig 65 film elkészítését támogatta, ebből négy film tudta visszahozni a ráfordított támogatási összegnek legalább az egyharmadát. Nem beszélhetünk tehát közönségsikerről, a filmalap által támogatott filmekre egészen egyszerűen nincsen igény.”
A politikus a filmalap sikertelenségére egy “szélsőséges példaként” Goda Kriszta “Veszettek” című filmjét említette, aminek 800 millió forintot utaltak ki, majd összesen nyolcezer nézőt érdekelt. Egyúttal beszámolt arról, hogy a nyilvánvaló sikertelenséget követően az állam a továbbiakban nem csak a filmek gyártását, hanem a filmek forgalmazását is támogatni fogja. Ezzel szintén egy olyan piacra kerül állami támogatás, ahol Andrew Vajna érdekeltségei jelen vannak.
“Láthattuk, hogy az elmúlt hat évben milyen összegek kerültek Andy Vajnához. A kaszinóiból csak a tavalyi évben 6 milliárd forint profitra tehetett szert.”
Dúró Dóra szerint ezáltal a nézőközönség számára teljesen érdektelen filmek forgalmazására költik az adófizetők pénzét, hiszen eleve nem is lenne szükség a forgalmazásuk támogatására, ha ezek olyan filmek lennének, melyek közönségsikert értek el – ebben az esetben visszahozták volna a rájuk fordított összeget. “A magyar történelem dicső időszakait bemutató filmek egész egyszerűen nem készültek az elmúlt öt évben a filmalap támogatásával. Az erre irányuló pályázatokat indokolás nélkül elutasították. Ha szeretnénk azt, hogy ilyen tematikájú filmek készüljenek, Andy Vajna kezéből ki kell venni a filmalap irányítását.”



http://www.hidfo.ru/2016/06/andrew-vajna-kezebol-ki-kell-venni-a-nemzeti-filmalap-iranyitasat/