Oroszország külügyminisztériuma tiltakozását fejezte ki a NATO Litvániában és Lengyelországban zajló hadgyakorlatai ellen, mert azok destabilizálják Kelet-Európát, és hozzájárulnak a konfliktusok elmérgesedéséhez.
A NATO Litvániában és Lengyelországban zajló hadgyakorlatai destabilizálják a helyzetet a régió egészében, emellett az a céljuk, hogy tovább fokozzák a feszültséget az orosz határon – mondta Alekszej Meskov orosz külügyminiszter-helyettes.
“Meggyőződésünk, hogy ezek a hadgyakorlatok komoly destabilizáló komponenssel bírnak. Elsődleges céljuk, hogy tovább folytassák a feszültség fokozását az orosz határokon.”
2014. óta a NATO fokozza katonai jelenlétét Kelet-Európában – különösen az Oroszországgal határos országokban, amihez az ukrán konfliktusba való állítólagos orosz beavatkozást használja ürügyként.
Ugyanakkor, a nyugati országok által orosz beavatkozásnak nevezett függetlenedési törekvéseket maga az ukrán kormány provokálta ki: 2014. februárjában egy atlantista csoport puccsot hajtott végre Kijevben, majd 8 hónapon át demokratikus legitimitás nélkül kormányzott. Az alkotmányos puccsal egybekötött erőszakos hatalomátvételt követően került sor az orosz lakosság anyanyelvének (is) használatát garantáló nyelvtörvény eltörlésére, ami a függetlenedési törekvések közvetlen kiváltó oka volt.


http://www.hidfo.ru/2016/06/a-nato-a-feszultseg-fokozasara-torekszik-kelet-europaban/