Egy francia törvényhozó, Thierry Mariani szerint szankciókat kell hozni Ukrajna ellen, amiért Kijev nem hajtott végre egyet sem azokból a reformokból, melyeket a válságrendezést garantáló minszki egyezmény előírt számára.
Az ukrán kormány és a függetlenségpárti milíciák vezetői 2015. februárjában írtak alá egy egyezményt, ami előírta a teljes tűzszünetet, a fegyverek kivonását a frontvonalról, a teljes körű fogolycserét, Ukrajna alkotmányos reformját – beleértve az ország decentralizálását -, valamint a Donyeck és Luganszk régiók számára különleges státusz megadását. Mariani az Izvesztyija napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott;
“mindeddig az ukrán parlament egyetlen, a Minszk II egyezményben meghatározott reformot sem hajtott végre. Ezért támogatjuk az Oroszország elleni szankciók visszavonását. Logikus módon, két út létezik: az egyik, hogy az oroszellenes szankciókat fel kell oldani. A másik, hogy ugyanezeket a szankciókat Ukrajnára is ki kell vetni. Kijev ugyanis egyelőre nem tartja tiszteletben a válságrendezést garantáló egyezményt, ezért a fő felelősség az ukrán félre hárul.”
Áprilisban a francia parlament alsóháza elfogadott egy határozatot, ami támogatja az Oroszország elleni szankciók eltörlését. A szenátus június 8.-án fog szavazni ugyanerről a határozatról, ami a szenátus európai ügyekért felelős bizottságában osztatlan támogatással bír. Mariani szerint igen valószínű, hogy elfogadják ezt a határozatot, mert a közvélemény ellenzi a szankciókat, azok nyilvánvaló káros hatása miatt, ami a francia gazdaságban is kézzelfoghatóvá vált.
Az Európai Unió az Amerikai Egyesült Államok politikáját követve hozott szankciókat Oroszország ellen, miután azzal vádolták Moszkvát, hogy beavatkozik az ukrán konfliktusba. Az Egyesült Államok és Oroszország közti kereskedelmi kapcsolatok több mint tíz százalékkal bővültek, miután az európai cégek a szankciók miatt kiszorultak az orosz piacról.

http://www.hidfo.ru/2016/06/francia-politikus-szankciokat-kell-hozni-ukrajna-ellen/