Az iraki kormány követet küldött Ankarába, hogy tárgyalásokat folytasson az engedély nélkül érkezett török katonák Irakból való kivonásáról.
Lukman Faily, Irak amerikai nagykövete arról számolt be, hogy a múlt hét folyamán követet küldtek Ankarába, abból a célból, hogy dialógust kezdjenek a török fegyveres erő Irakból történő kivonásáról. A török kormány mindeddig semmilyen felszólításra nem adott pozitív reakciót, fegyveres erői engedély nélkül tartózkodnak Irak területén.
Törökország decemberben küldött 150 katonát és 25 harcjárművet a Ninive kormányzóságba, az iraki kormány engedélye nélkül. Helyi források azonban több ezer török katonáról beszéltek, majd Bagdadban tömeges tüntetések kezdődtek, melyeken követelték a megszálló idegen fegyveres erő kivonulását.
Törökország mindeddig nem mutatott hajlandóságot fegyvereseinek kivonására, és fenntartja azon állítását, miszerint a terroristák elleni harc okán tartózkodnak Irakban török fegyveresek. A nagykövet azonban sokat mondó kijelentést tett: Lukman Faily szerint az Egyesült Államokkal tárgyalásokat folytatnak a török katonák kivonásáról. Ez a kijelentés amiatt sokat mondó, mert már tavaly decemberben tudni lehetett, hogy nem a török kormány, hanem amerikai szenátorok döntöttek a török katonák Irakba küldéséről.
Káin bélyege november 29-én jelentette be, hogy szerinte tízezer amerikai katonát kell küldeni Irakba, de előtte egy százezer fős török-szaúdi-egyiptomi haderő kell bevonuljon az országba. Alig néhány nappal McCain szenátusi felszólalását követően a török hadsereg átlépte az iraki határt. Irak legitim kormánya akkor egyértelművé tette, hogy a NATO-tagállam katonáira megszállóként tekint, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az ügyet.

http://www.hidfo.ru/2016/06/diplomaciai-uton-probaljak-hazakuldeni-a-megszallokat/