A lengyel védelmi minisztérium szóvivője tegnap bejelentette, hogy nincs semmi, ami megzavarhatná a Varsóban kezdődő NATO-csúcstalálkozó megtartását, mert az előkészületekkel összhangban “minden szükséges intézkedést megtettek a hatóságok”.
A szóvivő pénteken azt mondta, hogy a Varsóban tartandó NATO-csúcstalálkozót semmi nem fogja megzavarni, mert az előkészületek részeként ezen a téren is intézkedtek a hatóságok. A TV24 szerint Bartlomiej Misiewicz kijelentette, hogy ma már semmilyen negatív tényező nem fenyegeti a csúcstalálkozó megtartását.
A minisztérium számításai szerint ez lesz a történelem eddigi legnagyobb NATO-csúcstalálkozója, melyen több mint 2000 ember fog részt venni a tagállamokból és nem-NATO országokból. A Varsóban, július 8.-án kezdődő találkozón a NATO vezetői a kelet-európai terjeszkedésről fognak értekezni.
Napokkal ezelőtt a lengyel hatóságok letartóztatták Mateusz Piskorskit, a Zmiana (Változás) párt vezetőjét. A pártvezetőt saját otthonában fogták el a belvédelmi ügynökség emberei. Ezzel egy időben a párt számos tagjánál, és a pártszékházban is házkutatást tartottak, ahol a szakszervezetekkel folytatott együttműködésekkel kapcsolatos dokumentumokat foglaltak le.
A Zmiana vezetői korábban már számos megmozdulást szerveztek a NATO ellen; Mateusz Piskorski szerint a lengyel külügyminisztérium amerikai érdeket szolgál, és a kormány gátlástalanul kiszolgálja az USA Oroszország elleni háborús készülődését, aminek Lengyelország csak ütközőzónája lenne. A Zmiana szakszervezetekkel folytatott együttműködése miatt a hatóságok attól tarthattak, hogy a háborús készülődést ellenző párt a szakszervezetekkel egybekötve tömegdemonstrációt tart a NATO-csúcstalálkozó idején, ami a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába kerülne.
Az esetleges ellentüntetés elfojtása érdekében a lengyel hatóságok több pártvezetőt őrizetbe vettek, illetve a hatóságok kezébe került a Zmianaval együttműködő szakszervezetek taglistája, aminek titokban tartását jelenleg is törvény garantálja Lengyelországban.

http://www.hidfo.ru/2016/05/tuntetest-szervezett-volna-a-nato-ellen-letartoztattak/