Olaszország Liguria tartományának regionális tanácsa megszavazta, hogy a tanács meg kell vitassa a Krím-félsziget Oroszország részeként történő elismerésének kérdését. A regionális tanács emellett vitát kezd az oroszellenes szankciók visszavonásáról is.
A Ria Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint Edoardo Rixi, az Északi Liga regionális vezetője azt mondta, hogy pártja előterjesztette a javaslatot, amit a pártközi tanács 31 tagjából 16-an aláírtak, így nemsokára nyilvános vitát kezdenek arról, hogy elismerjék a krími referendum eredményeit, és követeljék a kormánytól az oroszellenes szankciók visszavonását.
Rixi kifejtette, hogy a tartományt fokozottan érintik a szankciók negatív hatásai: a bevezetésüket megelőző évben Olaszország 129 millió euró értékben exportált termékeket Oroszországba, ennek tekintélyes hányadát az északi régiók termelése adta. A politikus szerint az ő tartományuk számára különösen fontos, hogy Oroszország elérhető piac legyen Olaszország számára, hiszen tömeges leépítések, a munkanélküliség növekedése követheti a szankciók újbóli meghosszabbítását.
“Közismert, hogy Krím Oroszország része. Ez egy történelmi tény. Ennél fogva nem lehetnek kételyek a referendum eredményére vonatozóan sem, és úgy gondolom, hogy a krími lakosság döntése nemzetközi elismerést kell kapjon” – mondta.
Rixi elmondása szerint Liguria regionális tanácsa június 7.-én fog szavazni a krími referendum eredményeinek elismeréséről, és a szankciók eltörléséről. Emellett azt is kijelentette: biztos benne, hogy a regionális tanács megszavazza a javaslatot. Ezzel Liguria lehet Olaszország harmadik olyan tartománya, ami elismeri a Krím-félszigetet Oroszország részeként, valamint követeli a szankciók eltörlését.
Lombardia regionális tanácsa elé május 21.-én terjesztettek be egy ugyanilyen dokumentumot – amit szintén június elején vitatnak meg -, május 18.-án pedig a Veneto régió elfogadta ugyanezt a beadványt, ezáltal felszólította a kormányt, hogy ismerje el a krími referendum eredményeit, és az Európai Unióban követelje a szankciók eltörlését.

http://www.hidfo.ru/2016/05/olaszorszag-harom-tartomanya-elismeri-a-krimi-referendumot/