A japán kormány különleges tárcaközi bizottságot hoz létre, mely azt a feladatot kapja, hogy megelőzze az országban állomásozó amerikai katonák bűnelkövetését. Az intézkedésre annak hatására került sor, hogy az amerikai katonák visszatérő jelleggel követnek el nemi erőszakot a környéken élő nők ellen, és a bűncselekményeik rendszerint következmény nélkül maradnak.
Szuga Josihide kabinetfőnök csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be a tárcaközi bizottság létrehozását, ami az érintett minisztériumok vezetőiből áll majd, és megpróbál megoldást találni arra, hogy az amerikai katonák rendszeresen erőszakolnak meg a katonai bázisok környékén élő nőket, amiért feletteseik később semmilyen büntetésben nem részesítik őket. Mostanra számos olyan eset is ismert, ami az áldozat ellenállása miatt gyilkossággal végződött.
A tárcaközi bizottság létrehozásáról egy héttel azt követően született döntés, hogy egy 32 éves amerikai tengerészgyalogos, Kenneth Franklin (a fenti képen látható) Okinava területén megfojtott egy 20 éves japán nőt, aki a prefektúrában működő amerikai légibázis környékén élt. Az áldozat eltűnését április 28.-án jelentették, majd később egy közeli erdőben találták meg a holttestét. Az amerikai tengerészgyalogos később beismerte, hogy ő követte el a gyilkosságot.
Szerdán Abe Sinzó japán miniszterelnök Barack Obamával tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, Japán új intézkedéseket kénytelen hozni annak érdekében, hogy megvédje az embereket.
A legtöbb amerikai létesítményt üzemeltető Okinava prefektúra kormányzója régóta ellenzi, hogy az amerikai bázisokat folyamatban lévő elköltöztetésüket követően újra az ő tartományában helyezzék el. Okinava területén rendszeresen válnak ismertté újabb esetek, és a bázisok üzembe helyezése óta több ezer nőt erőszakoltak meg az ott szolgáló amerikai katonák. A tartományban visszatérő jelleggel tízezres nagyságrendű tüntetések zajlanak az amerikai katonák által elkövetett nemi erőszak és számos gyilkosság miatt.


http://www.hidfo.ru/2016/05/megeroszakolta-es-megfojtotta-aldozatat-az-amerikai-katona/