Petro Porosenko hidfo.ru
Ukrajna vezetői továbbra is úgy gondolják, hogy a Donyeck és Luganszk régiókban akkor lehet választást tartani, ha lezárják a határokat, és jelen van az EBESZ fegyveres missziója.
Porosenko szerint “a minszki egyezmény előírja a megszálló erők kivonását Ukrajna területéről, az államhatár feletti ukrán ellenőrzés helyreállítását, és az EBESZ nemzetközi fegyveres rendőri missziójának behívását… az ukrán törvények szerint csak ilyen feltételek mellett, nemzetközi választási megfigyelőkkel, ukrán pártok részvételével és az ukrán média képviselőinek beengedésével lehet úgy választást tartani, ami egyértelműen megfelel az EBESZ nemzetközi standardjainak.”
Kijev 2014. áprilisában indított fegyveres megtorlást a civil lakosság ellen az ország délkeleti régióiban, miután az emberek nem akarták elismerni a puccsal hatalomra jutott új kormány legitimitását. 2013-2014. fordulóján atlantista puccs történt Kijevben, majd az új kormány 8 hónapon át demokratikus legitimitás nélkül kormányzott. Ebben az illegitim időszakban került sor a NATO- és EU-integráció megkezdésére, valamint a nyelvtörvény eltörlésére, ami kiprovokálta az orosz többségi lakosságú megyék függetlenedési törekvéseit.
A kijevi atlantista kormány a puccsot követően nem akarta engedni, hogy az emberek megválasszák saját vezetőiket, ehelyett az erőszakkal hatalomra juttatott nyugatbarát irányvonalat képviselő kormányzókat nevezett ki a függetlenedő régiók élére. Közülük többen akkor frissen érkeztek meg az Amerikai Egyesült Államokból, Svájcból és Izraelből, és amerikai magán katonai vállalatok alkalmazásával próbáltak a gyakorlatban érvényt szerezni kormányzói kinevezésüknek. A közel egy évi függetlenségi harcot követően került aláírásra a minszki egyezmény, de addigra Ukrajna orosz többségű megyéi saját országgyűlési választásokat tartottak, valamint önálló államok szervezésébe fogtak.
A 2015. februárjában aláírt minszki egyezmény előírta, hogy minden külföldi fegyveres erő el kell hagyja Ukrajna területét. Ukrajnában azóta több ezer amerikai és brit katona tartózkodik. Miközben az országban jelen lévő nyugati haderő létszáma egyre nő, Porosenko azt állítja, hogy az atlantista kormányt el nem fogadó népfelkelők orosz katonák, akik el kell hagyják Ukrajnát.

http://www.hidfo.ru/2016/05/kulfoldi-fegyveresek-ellenoriznek-a-donyecki-valasztasokat/