Az Európai Uniót nem szabad szuperállammá formálni, ehelyett minden döntést a lehető legalacsonyabb szinten kell meghozni, a lengyel külügyminiszter szerint. Brüsszel beavatkozására akkor van szükség, ha egy probléma megoldása során patthelyzet áll elő.
Witold Waszczykowski, Lengyelország külügyminisztere a Die Welt német napilapnak nyilatkozva azt mondta, mindig aggodalommal tekint azokra a hangokra, melyek az Európai Unió mélyebb politikai integrációját sürgetik. Nem szabad szuperállammá formálni az uniót, Waszczykowski szerint Brüsszel beavatkozására csak akkor van szükség, ha egy kormány helyi szinten nem tud megoldani egy adott problémát.
“Az Európai Unió ne szövögessen olyan terveket, hogy szuperállamot építene ki. A lehető legalacsonyabb szinten kell megoldjuk a problémákat.”
Waszczykowski azt mondta, a lengyel kormánypártnak határozott állásfoglalása, hogy a jelenlegi káros trendet – az európai központosítást – vissza kell fordítani, és ehelyett a nemzeti szuverenitás fokozására kell helyezni a hangsúlyt.  Az európai vezetők mélyreható dialógust kell folytassanak a nemzeti szuverenitás kérdéséről, és a lengyel külügyminiszter szerint ennek során annak lehetőségét is meg kell vitatni, hogy a nemzeti parlamenteknek több beleszólása legyen az európai ügyekbe. “Ahelyett, hogy Brüsszel döntene a tagállamok belügyeiben, a tagállamok kell közvetlen döntsenek az európai ügyekben”. – mondta.
Waszczykowski egyúttal pozitív példaként említette David Cameron brit miniszterelnök tevékenységét, aki komoly engedményeket tudott kikényszeríteni az Európai Uniótól, és elérte, hogy országa mentességet élvezzen a mélyebb integráció bizonyos vonatkozásai alól. Szerinte Cameron ezzel helyes irányba tett lépéseket, ami követendő példa; ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Varsó nem akar kilépni az Európai Unióból, ehelyett arra törekszik majd, hogy az unió irányvonalát a tagállamok határozzák meg, és ne Brüsszel döntsön a nemzetállamok belügyeiről.

http://www.hidfo.ru/2016/05/lengyel-miniszter-brusszel-ne-avatkozzon-a-tagallamok-belugyeibe/