Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns élesen bírálta a NATO tagállamait, amiért túlzó mértékben az Egyesült Államokra támaszkodnak, és nem tudnak önálló válaszokat adni a biztonsági kihívásokra. Trump szerint emiatt fel kellene oszlatni a NATO szervezetét.
A politikus Wisconsinban tartott kampányrendezvényén hangsúlyozta, hogy a tagállamok nem osztoznak egyenlő mértékben a terheken, ehelyett az amerikai hadsereg képességeitől függésben léteznek. Trump a NATO szervezetét idejétmúltnak nevezte, és egyértelműen kijelentette, hogy eljött az ideje az észak-atlanti szövetség feloszlatásának.
“Megvédjük őket, minden szükséges katonai védelmet és minden mást is megkapnak, amire szükségük van. Mindezt az Egyesült Államoktól vonják el, tőletek vonják el. Ezt nem akarom tovább folytatni. Vagy pótolják a hiányosságaikat, beleértve a múltbéli költségeinket is, vagy távozniuk kell. Ha ez a NATO feloszlatásához vezet, hát legyen.”
A tagállamok 2014-ben, a Walesben tartott csúcstalálkozón állapodtak meg arról, hogy a GDP 2%-át fordítják katonai kiadásokra. Ugyanakkor, Európában a megszorító intézkedések miatt a kormányok ennél jóval kevesebbet fordítanak védelmi kiadásokra. Abban az évben a NATO döntést hozott a kelet-európai katonai jelenlét fokozásáról, ez azonban főként az amerikai hadsereg fokozott aktivitását jelentette térségünkben.
Ezt a fokozott amerikai jelenlétet Kelet-Európa nem látja szívesen: a Visegrádi Csoport vezetői korábban kifejezték fenntartásaikat arra vonatkozóan, hogy az amerikai hadsereg állandó bázisokat működtessen országaik területén. Donald Trump sem látja szívesen az amerikai hadsereget Kelet-Európában, mert az amerikai választóknak ez annyit jelent, hogy az ő pénzükön védenek meg olyan országokat, melyek saját magukat képtelenek megvédeni. Mindezt egy a szovjet veszély ellen létrehozott katonai szövetség keretein belül, közel három évtizeddel azután, hogy a Szovjetunió felbomlott.

http://www.hidfo.ru/2016/04/trump-fel-kell-oszlatni-a-nato-szervezetet/