Az Orosz Fegyveres Erők vezérkarának tervei szerint idén ősszel az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó a Földközi-tenger keleti részén teljesít majd szolgálatot.
Ennek érdekessége, hogy a jól megszokott Szu-33-asok és Szu-25UTG-k mellett első alkalommal települnek majd üzemszerűen MiG-29K és KUB repülőgépek is a hordozón. A korábbi években a Kuznyecovon a típus kizárólag tesztelés céljából járt, az Orosz Haditengerészet pedig 2012 februárjában adott le rendelést 24 példányra.
A hajózók felkészülése a feladatra már hónapokkal korábban, a nyári időszakban elkezdődik, amelyhez a Krím félszigeten, a Szaki légibázison található gyakorló komplexumot, és az újonnan átépített, Azovi-tenger partján található Jejszk légibázist veszik igénybe.
kuz

Az Admiral Kuznyecov jelenleg Murmanszkban tartózkodik, ahol a szakemberek felkészítik a hosszútávú feladatra. A küldetés pontos célját nem hozták nyilvánosságra, de az kiderült, hogy egy nagyobb haditengerészti csoport zászlóshajójaként érkezik majd a térségbe, ahol az Orosz Haditengerészet 2013 óta folyamatosan jelen van több mint 10 hadihajóval, amelyek rotációs alapon váltják egymást.
(Forrás: tass.ru)