2016. április 25., hétfő

Szerbia megadta magát az Európai Uniónak

Aleksandar Vucic hidfo.ru
Szerbia miniszterelnöke, Aleksandar Vucic a Haladó Párt választási győzelmét követően kijelentette, hogy ez gyorsvágányra helyezte Szerbiát az európai integráció irányába. Az Egyesült Államokkal is barátkoznának.
Szerbia Haladó Pártja vasárnap a szavaztok mintegy 52 százalékát szerezte meg az előrehozott országgyűlési választásokon, majd Vucic sajtótájékoztatón kijelentette; a választások után “Szerbia tovább halad az európai úton, és megpróbálja felgyorsítani az integrációt”.
Vucic emellett arra is utalásokat tett, hogy bár nem kockáztatja meg a nyílt szembefordulást, egyre nagyobb terhet jelentenek számára korábbi szövetségesei, ehelyett inkább azokkal az országokkal barátkozna, melyek évekkel ezelőtt még Szerbiát bombázták.
“Mint korábban mondtam, nem teszünk kompromisszumokat, és megőrizzük hagyományos barátságunkat Oroszországgal, Kínával – ahogy az Amerikai Egyesült Államokkal és más országokkal is.”
Szerbia formálisan 2009-ben pályázta meg az uniós tagságot, ez azonban kezdetben nem vezetett az Európai Unióval folytatott tárgyalások sikerességéhez. A csatlakozási tárgyalások csak azt követően fordultak komolyra, hogy 2015. nyarán felépült a magyar határkerítés, ami a Szerbia-Horvátország-Szlovénia útvonalra terelte a Balkánon áthaladó migránsáradatot – ezáltal lehetővé tette, hogy az Európai Unió egyetlen határszakasz ellenőrzésével migrációs nyomást összpontosítson Szerbiára.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke novemberben látogatást tett Belgrádban, ahol kijelentette, hogy Szerbia számíthat az Európai Unió segítségére a migrációs válság kezelésében, ehhez azonban el kell köteleződnie az uniós csatlakozás mellett.
Brüsszel azonban egy mesterséges válság megoldásában “nyújt segítséget”, egy saját maga által kreált problémával demonstrálja az uniós tagág fontosságát. Szerbia számára a tömeges bevándorlást mint problémát az Európai Unió állította elő, azáltal, hogy nem védi meg saját határait Görögországban, ami az Európai Unió és a schengeni övezet első tagállama a bevándorlás forrásországai felőli határokon.
Azáltal, hogy az Európai Unió nem védi meg Görögország határait, az EU beengedte a Balkánra migránsok százezreit – ezzel migrációs nyomást összpontosítván a balkáni országokra, miközben felajánlja számukra, hogy segédkezik a probléma megoldásában. A görög határ szándékos védtelenül hagyása így lehetővé teszi az Európai Unió bővítésének felgyorsítását, amit Aleksandar Vucic megtört politikája kiválóan mutat; Szerbia megadta magát az Európai Uniónak, és ezt a magyar határkerítés gyors kiépítése tette lehetővé.

http://www.hidfo.ru/2016/04/szerbia-megadta-magat-az-europai-unionak/
Választási csalás Szerbiában?

Választási csalás miatt tesz feljelentést több szerbiai ellenzéki párt, melyek nem érték el az 5%-os bejutási küszöböt. Elképzelhető, hogy szándékosan nem engedtek a parlamentbe jutni néhány pártot, amiért ellenzik az ország EU-csatlakozását.
A Szerb Köztársaság Választási Bizottsága hozzáférést ad a parlamentbe nem bejutott ellenzéki pártoknak a választási anyagokhoz, mert azt állítják, hogy vasárnap csalás történt, és szándékosan nem engedték őket bejutni a parlamentbe. A B92 hírcsatorna számolt be arról, hogy hétfőn hivatalos formában is a választási bizottsághoz fordultak.
A Dveri és Szerbia Demokrata Pártjának vezetői, Bosko Obradovic és Sanda Raskovic Ivic, valamint a liberális demokraták vezetői, Boris Tadic és Cedomir Jovanovic egyaránt választási csalást jelentett – számos más kisebb párt mellett.
Dejan Djurdjevic, a választási bizottság elnöke már bejelentette, hogy az ellenzéki pártoknak teljes hozzáférést adnak a választási anyagokhoz, mielőtt azok megsemmisítésre kerülnek.
A tegnapi országgyűlési választást Aleksandar Vucic Haladó Pártja nyerte, és azonnal bejelentették, hogy felgyorsítják az Európai Unióhoz csatlakozás folyamatát.

http://www.hidfo.ru/2016/04/valasztasi-csalas-szerbiaban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése