Az országos földrablásból is kiemelkedik a miniszterelnök szülőfaluja közelében egy hektárra vetített Fidesz-közeli nyertesek száma. A miniszterelnök barátai mind bevásároltak, hogy ne kelljen a miniszterelnöki vagyonbevallást holmi 1000 hektárokkal, meg kastélyokkal terhelni.
A két, Fejérben a legtöbb földet elnyert érdekcsoport közös eleme, hogy mindkettő vezetője, Garancsi István és Mészáros Lőrinc is Orbán strómanjaként bizalmasaként tartható számon. A legnagyobb meglepetés mégsem ez, hanem Orbán kutyás coming-outja. Ennek következtében derült ki ugyanis, hogy Mészáros Lőrinc bérli Orbán apjától azt a majorságot is, amelyen valószínűleg az Orbán-család titkos, 5+1 épületes rezidenciája található.
Ahogy azt már sokszor megírtuk, a földmutyi képlete egyszerű: a magánvagyon gyarapításának kézenfekvő módja a közösség (nemzet) által  generációk alatt felhalmozott vagyon megszerzése. Az állam kezelésében álló termőföld pont ilyen jószág, amely - különösen 2014-től az uniós agrártámogatási pénzek kiteljesedésével, a hazai nagytőkések, a földművelést iparszerűen végző érdekeltségek figyelmének középpontjába került.
Nem véletlen tehát, hogy az állam a kezelésében álló termőföldek 75 százalékától hirtelen meg akar szabadulni, közben pedig közpénzből hitelt is ad arra, hogy megvegyék az állami vagyont. Az sem véletlen, hogy ezeknek a földeknek túlnyomó többségében a kisgazdák helyett Fidesz-közeli üzleti körök lesznek az új tulajdonosai. Hiszen ahol érdek van, ott érdekérvényesítés is van. Ennek módja most éppen az állami földosztás.

mti.png

Földosztás: ellopták, szétcsalták ezt is...
Akármennyire is a családi gazdaságok földhöz juttatása volt a kormányzat által artikulált cél, a valóság az, hogy ugyanúgy a Fideszhez közel álló üzleti körök jutottak túlnyomórészt földhöz, mint a földbérleti pályázatok megújításakor.
A földprivatizáció első üteme után a decemberig elkelt 130 ezer hektár csaknem kétharmada fideszes politikusoknak, családtagjaiknak vagy a hozzájuk közel álló bizalmi embereknek, és persze az agrár-nagyvállalkozóknak, zöldbáróknak jutott. Közben a második ütem is lezárult, s lassan országosan is képet kapunk arról a vagyonfelhalmozásról, amelyet az állami földek kilapátolásával, s hozzá államilag finanszírozott (közpénzből fedezett) hitellel sikerült megszerezni a többségében bizony közel sem annyira földes tenyerű gazdáknak.

Forrás: HVG | A kép kattintásra megnő
Az LMP-s Sallai Róbert Benedek által nyilvánosságra hozott eredmények alapján a terület harmada, negyvenezer hektár került Fidesz-közeli körökhöz, miniszterekhez, államtitkárokhoz és hozzájuk köthető emberekhez, többségében kikiáltási áron. Közéjük tartozik Mészáros Lőrinc 1391 hektárral, aki egyébként azóta még 4000 hektár állami földhöz jutott hozzá, Tiborcz István - Orbán veje - 299 hektárral, és sokan mások.
A területek további 30 százaléka került a több ezer hektáron nagyüzemi módszerekkel gazdálkodó agrárlobbi kezébe, akik (olcsó, kevés munkaerőt igénylő bérmunkával) óriási haszonnal termeltek eddig is. Közöttük megtalálhatóak egykori téeszelnökök és állami gazdasági vezetők is.
Fejér megye: Orbán majorsága
Az országos földrablásból is kiemelkedik a miniszterelnök szülőfaluja közelében egy hektárra vetített Fdesz-közeli nyertesek száma. A miniszterelnök barátai mind bevásároltak, hogy ne kelljen a miniszterelnöki vagyonbevallást holmi 1000 hektárokkal, meg kastélyokkal terhelni.
Az első kör: Garancsiék. Első látásra ismeretlenek vásároltak fel ugyanis az őszi földárveréseken hatalmas birtoktesteket: Eppelék vagy Balog Zsolt neve nem szúrhat szemet még a leginformáltabb, Fidesz-közeli strómanokat jól ismerő olvasóknak sem. Pedig nem keveset, egyenként 600-700 milliókat költöttek a szocialistákhoz közelállónak tartott Leisztinger Tamás birtokainak megvételére, összesen körülbelül a volt birtokainak negyedét sikerült megszerezniük.
A két üzletemberben az a közös, hogy mindkettő ezer szálon kötődik az Orbánnal közeli barátságot ápoló (és az elmúlt évek legtöbb mutyijának visszatérő figurájának) Garancsi Istvánhoz. No de, miért adná el Leisztinger az aranytojást tojó tyúkot, a földjeit? A válasz egyszerű: a Fidesz tavaly keresztülnyomott egy törvénymódosítót, hogy a földárverések után az új tulajdonosok megemelhetik a régi bérlők földbérleti díjait. A bérlőnek csak annyi maradt, hogy ha 20 százaléknál többet emelnének, felmondhatja a szerződést. Így Garancsi és barátai megszorongathatták Leisztingert: vagy lemond a bérleti jogáról, vagy az egekig emelik a bérleti díjat. Garancsi egyébként nem először kaparinthatja meg Leisztinger korábbi érdekeltségeit: decemberben a Kopaszi-gát egyik 57 hektáros ingatlanját is megszerezte (persze Eximbankos hitelből, és persze CSOK-osoknak megfelelő lakásokat épít majd).
Garancsi István és Orbán Viktor | Fotó: MTI
A második kör: Mészáros Lőrinc
A legutóbbi információk szerint az ország legsikeresebb gázszerelője újabb földekkel gyarapodott – jelenleg a hatvanpusztai majorság melletti 500 hektáros területre esett Mészáros választása. Természetesen nem az egész területet vitte el, azonban egy 36 hektáros területet 44 millió 400 ezer, illetve egy 6 hektárosat 3 millió forint értékben igen. Mindkettőt az ő cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bérelte korábban is. Sajnos Mészáros úr nem jelent meg személyesen az árverésen, maga helyett egy titokzatos ügyvédet küldött, ő viszont nem tartotta titokban megbízója nevét, így nyilvánosságra került, hogy a felcsúti polgármester újabb földterülettel büszkélkedhet.
Nem csak Felcsút polgármestere járt jól, hanem sokszor olyanok is, akik nem is indulhattak volna a liciteken: a Fejér megyei földárverésen, ahol összesen 4753 hektárt, az összes megyei terület 28,7 százalékát vitték el olyanok, akik elvileg túl messze laknak ahhoz, hogy licitálhassanak. Így valójában ezekben az esetekben nem a helyi gazdákhoz kerültek a földek (pedig eredetileg ez volt a kormány célkitűzése), hanem olyanokhoz, akik akár 100 km-rel odébb élnek, így hivatalosan nem csak hogy nem nyerhettek, de nem is pályázhattak volna.

A Fejér megyei földek ¾-e saját érdekeltségi körükhöz került. A lista élén itt is Mészáros Lőrinc áll, aki családjával 1425 hektárt vitt el, vagyis a Fejér megyei földek 8,3 százalékát. Lepsényben például, bár minden birtoktestre volt helyi pályázó is, a helyiek egyetlen hektár állami földhöz sem jutottak hozzá. Ángyán József szerint a Fejér megyei földek 28,7 százalékát olyanok nyerték, akik elvileg nem is licitálhattak volna. Persze a Nemzeti Földalap másként gondolja.
A megnyert földek központjában áll az Orbán-család főúri majorsága

Az év egyik legnagyobb coming outja volt, amikor Orbán elárulta, hogy van egy fehér kuvaszuk, az állatot azonban sehol nem találták az újságírók. Később derült ki, hogy Orbán Gáspár Nárcisza a fent látható, alcsúti uradalom részét képező hatvanpusztai Habsburg majorságon (Habsburg József egykori birtoka) lakik. Abban a majorságban, amelyet olyan szántók vesznek körül(155 hektár), melyeket a botrányos földpályázatok első ütemében nyert el Mészáros Lőrinc 2012-ben 20 évre. (Az épületről egy nagyszerű összefoglalót írt a 444.hu.)
Maga a majorság egyébként papíron Orbán Viktor apjának ingatlanos cégének tulajdona, aki 2011-ben vette meg ingatlanos cégével, majd gyorsan bérbe is adta jó drágán Mészáros Lőrincnek. A majorság melletti másik két szántó pedig Lévai Anikóé, Orbán feleségéé.
A műemlék épületegyüttes (két téglalap alakú lakóépület, két L-alakú istálló, egy magtár és egy víztorony) azóta átesett egy jókora, százmillió forintos nagyságrendű, minőségi alapanyagokkal végzett felújításon is. Bár Mészáros Lőrinc hivatalosan traktorok és kombájnok tárolására bérli az épületegyüttest, Orbán Gáspár kutyájának chipjéből és az óriási felújításokból egyre valószínűbb, hogy az valójában az Orbán-család titkos rezidenciája a Fejér megyei majorsága közepén.

Fotó: 444.hu
TényTár