Hannoverben tett látogatást Barack Obama amerikai elnök, ahol vasárnap Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélést. A két vezető többek közt megtárgyalta, milyen lépéseket tegyen a NATO Irakban.
A vasárnapi találkozó Barack Obama ötödik, az Amerikai Egyesült Államok elnökeként tett látogatása Németországban. A német kormány szóvivője, Christiane Wirtz azonban a találkozó előtt azt is kijelentette, hogy valószínűleg ez a két vezető utolsó személyes találkozója Obama elnöksége alatt.
A NATO formálisan eddig nem folytatott katonai beavatkozást az Iszlám Állam ellen – ehelyett az egyes tagállamok, főként az Egyesült Államok, Franciaország és Törökország folytatnak összehangolt hadmozdulatokat Szíria és Irak területén. Az amerikai elnök azonban Hannoverben, a Merkellel közös sajtótájékoztatón azt mondta, többek között megvitatták, hogy a NATO milyen lépéseket tegyen Irakban.
A találkozón számos más válsághelyzet került megvitatásra, valamint Ukrajna, Líbia, Szíria ügye mellett elsődleges téma volt a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény. Obama és Merkel a hétfői nap folyamán szélesebb kör bevonásával folytatja a tárgyalásokat; ezeken a megbeszéléseken várhatóan a francia elnök, valamint Olaszország és az Egyesült Királyság miniszterelnökei is részt vesznek

http://www.hidfo.ru/2016/04/nato-szerepvallalasrol-targyalt-obama-es-a-nemet-kancellar/