Dánia integrációs minisztériumának pénteki közleménye szerint újabb egy hónappal hosszabbítják meg a dán-német határ őrizetét; ezúttal május 3.-ig kerül kiterjesztésre a határellenőrzés.
A pénteki közlemény szerint erről informálták az Európai Bizottságot és az uniós tagállamokat, és a határőrizet a svéd migrációs politika alakulásától függően később újra meghosszabbításra kerülhet.
Inger Stojberg integrációs miniszter azt mondta, “ameddig a megfelelő személyazonosító okmány nélkül érkező menedékkérők nem utazhatnak tovább Svédországba, fennáll annak veszélye, hogy túl sok migráns fog az országunkban rekedni. Következésképp szükséges a határellenőrzés meghosszabbítása, hogy a menekültek és migránsok nagy csoportjai ne torlódjanak fel itt Dániában.”
A dán kormány január 4.-én vezetett be átmeneti határellenőrzést, hogy korlátozza a migránsok tömegeinek beáramlását, ám azóta négy alkalommal hosszabbították meg a kezdetben átmeneti jelleggel hozott intézkedést. Bár továbbra is átmeneti határőrizetről beszélnek, akár az év egészében fennmaradhat az ellenőrzés, ha a migránsok új útvonalat találnak Nyugat- és Észak-Európába.
Dánia korábban tranzitországként átengedte ugyan a Svédországba tartó bevándorlókat, de amint a szomszédos ország ellenőrzést vezetett be határain, maguk is a migráció korlátozására kényszerültek, mert a “menekültek” letelepítése komoly társadalmi feszültségekkel járt. Tavaly októberben egy dán napilap megrendelésére végzett felmérésből kiderült; a muszlimok 40%-a gondolja úgy, hogy Dánia törvényeit a Koránra kellene alapozni. A Wilke közvélemény-kutató intézet által végzett mérésből kiderült, hogy a migránsok tekintélyes hányada nem fogadja el a befogadó ország alkotmányát, így a hatóságok jogkövető magatartásra sem számíthatnak a migránsok közel felének esetében.

http://www.hidfo.ru/2016/04/meghosszabbitjak-a-dan-nemet-hatar-orizetet/