Egy francia törvényhozó, Thierry Mariani kidolgozta az Oroszország elleni szankciók feloldására vonatkozó törvényjavaslatot, amit április végén a nemzetgyűlés elé tárhat. Európának ártott leginkább a szankcióháború, de az EU vezetői politikai nyomásra ragaszkodnak a fenntartásához.
Mariani, a jobbközép Republikánusok párt tagja szerint az Oroszország ellen bevezetett gazdasági korlátozások nem érték el céljukat, de eközben komoly kárt okoztak a francia gazdaságnak, és maradandó károsodást hagynak maguk után a francia-orosz kapcsolatokban. Ennek helyrehozása érdekében Mariani kidolgozta a szankciók eltörlésére vonatkozó törvényjavaslat tervezetét, amit április 28-án fog a képviselők elé tárni. A politikus szerint a hónap végén tartott szavazás egyértelmű állásfoglalást is jelent majd a törvényhozók részéről, akik közül sokan kettős játékot játszanak és kerülik a nyílt színvallást, miközben számukra is egyértelmű, hogy a szankciók nagy mértékben károsítják a hazai gazdaságot.
A politikus indoklása szerint a törvénytervezet benyújtása azért vált időszerűvé, mert hosszasan lappangó közéleti vitát követően ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a szankciókat el kell törölni, de egyesek ezt külpolitikai szempontok mentén elutasítják. Ugyanakkor fenntartja azon véleményét, miszerint az Oroszország ellen bevezetett gazdasági korlátozások eltörlése elsősorban nem külpolitikai kérdés, ennek megítélésekor Franciaország nemzeti érdekeit kell szem előtt tartani, és a hazai gazdaságra gyakorolt hatások figyelembe vételével kell döntést hozni a szankciók fenntartásáról vagy eltörléséről.
Amennyiben a francia képviselők megszavazzák a törvényjavaslatot, a francia kormány uniós szinten fogja képviselni a szankciók eltörlését. A múltban számos jelentés jutott nyilvánosságra arról, hogy a gazdasági háború leginkább Európának okoz károkat. Az orosz exportban érdekelt európai mezőgazdasági vállalkozások a piac elvesztése miatt elveszítették bevételük nagy részét. Miközben az Európai Unió az Amerikai Egyesült Államok példáját követve kezdett szankcióháborút Oroszország ellen, az amerikaiak tovább üzletelnek Oroszországgal, és megpróbálnak benyomulni abba a piaci résbe, amit az európai cégek külpolitikai kényszer általi eltávolításával hoztak létre.

http://www.hidfo.ru/2016/04/a-francia-parlament-szavazni-fog-a-szankciohaboru-beszunteteserol/