Az Egyesült Királyság 15 év időtartamú védelmi egyezményt írt alá Ukrajnával, melynek részeként kiterjedtebbé válnak a közös hadgyakorlatok, és több brit katonai instruktor érkezik Ukrajnába.
Andrij Liszenko, az ukrán elnöki hivatal szóvivője szombaton számolt be a fejleményekről. Csütörtökön Stepan Poltorak ukrán védelmi miniszter, és Penny Mordaunt, a brit fegyveres erőkért felelős államtitkár aláírták az egyezményt, melynek értelmében az Egyesült Királyság kétszeresére növeli az ukrán védelmi minisztériumnak történő “segítségnyújtást”. Tavaly kétezer ukrán katonát képeztek ki brit katonai instruktorok, az ukrán hadsereg emellett 1,4 millió dollár értékben kapott felszereléseket az Egyesült Királyságtól. Az új védelmi egyezmény alapján ezt az együttműködést kiterjesztik, idén több és kiterjedtebb hadgyakorlat várható, és még több brit katonai instruktor érkezik Ukrajnába, ami Liszenko elmondása alapján kiegészül a két ország hírszerző szervei közti együttműködéssel.
Az egyezmény egyben azt is jelenti, hogy a brit kormány nem tartja irányadónak az ukrán válság minszki egyezmény mentén történő rendezését, ehelyett a NATO-országok jelenlétének fokozására, vagyis a feszültség további szítására törekszik.
2015. februárjában Kijev és az Ukrajnától elszakadó régiók képviselői megállapodást írtak alá Minszkben, ami lefektette a válság rendezésének alapjait: gondoskodott a tűzszünetről, és a frontvonalról a nehézfegyverzet kivonásáról. A minszki egyezmény 10. cikke előírja, hogy minden külföldi fegyveres el kell hagyja Ukrajna területét. Annak ellenére, hogy a nyugati országok Oroszországot vádolják a minszki egyezmény sértésével, számos NATO-ország állomásoztat fegyveres erőt Ukrajnában, ami az egyezmény nyílt sértését és a békefolyamat hátráltatását jelenti.


http://www.hidfo.ru/2016/03/ukrajna-vedelmi-egyezmenyt-irt-ala-az-egyesult-kiralysaggal/