Szíriai ellenzéki csoportok több mint 1200 tagja adta át fegyvereit a hatóságoknak kedden, a Daraa tartományban, ezzel betartván a múlt hét folyamán érvénybe lépett tűzszüneti megállapodás feltételeit. A helyi kormányzó szerint akik önként felhagynak a harccal és leteszik a fegyvert, visszatérhetnek a hétköznapi életvitelhez, és a továbbiakban az állam védelmét élvezik.
A Ria Novosztyi hírügynökség arról számol be, hogy a következő napokban újabb megállapodások jöhetnek létre a helyzet normalizálása érdekében, melyek a belföldi ellenzéki csoportok tagjai számára teszik lehetővé, hogy új életet kezdjenek Szíriában. Jelenleg zajlanak a tárgyalások mintegy 40 ellenzéki közösséggel, akik a közeljövőben szintén csatlakoznak a tűzszüneti megállapodáshoz, ezzel lehetővé téve, hogy az állam további kérdéses régiókban stabilizálja a helyzetet.
Február 27-én lépett életbe a tűzszüneti egyezmény, miután az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország megállapodásra jutott a konfliktus rendezéséről. A tűzszüneti egyezmény az ország legtöbb ellenzéki csoportjára vonatkozik. Kisebb ellenzéki közösségekkel még folyamatban vannak a tárgyalások a fegyverletételről; az orosz védelmi minisztérium korábbi közleménye szerint a légicsapásokkal felhagynak azokban a régiókban, ahol a még harcban álló ellenzék hajlandóságot mutat a tárgyalásos rendezésre. Március 7.-én Genfben találkoznak a szíriai kormány és ellenzéki csoportok delegációi, hogy tárgyaljanak a hosszú távú rendezésről.
A tűzszünet kezdetét követően az al-Nuszra Front nevű terrorszervezet kísérelte meg a kormány és az ellenzék képviselői közti tárgyalások megakadályozását, de ez a kísérlet sikertelenül zárult.
Szíriában 2011. óta van folyamatban a háború, aminek következtében több százezer ember veszítette életét és mintegy 11 millióan maradtak otthon nélkül. A terrorszervezetek és külföldi támogatással államellenes tevékenységet folytató ellenzéki csoportok elleni harc során egész városok semmisültek meg, a szíriai kormány azonban a stabilizált régiókban nagy erőket fektet az újjáépítési munkálatokba.
Európa számára a szíriai rendezés a határok lezárásának kérdését még sürgetőbbé teszi. Az orosz légierő beavatkozásának kezdete óta megkezdődött a fegyveres ellenzéki csoportok és terrorsejtek külföldre menekülése, ami a válság rendezésének hatására tovább fokozódhat. Amennyiben az európai országok nem hajlandóak kellő erőt felmutatni a migráció leállítása érdekében, a Szíriában harcoló terroristák számára Európa válik biztonságos menedékké, ahol az elmúlt egy év folyamán a hatóságok gyakorlatilag bemondásra új személyazonosságot és menedékjogot adtak több mint egymillió közel-keleti bevándorlónak.


http://www.hidfo.ru/2016/03/sziria-tobb-mint-ezer-lazado-adta-at-fegyvereit-a-kormanynak/