A New York Times szerint az Orbán-rendszer szimbóluma a felcsúti Puskás-stadion, Felcsút pedig az „Orbán Rt.”, vagyis a kormány és a kormány közeli cégérdekek jól menő szövetségének központi eleme. Van itt minden, ami szem szájnak ingere, és ami bizonyosan feltétlenül szükséges egy 1800 fős település mindennapi életéhez: úgymint egy 3500 fő befogadására képes stadion, amely 3,8 milliárdból épült, egy új kazánház a focipályákhoz 3,1 milliárdból, egy új sportcsarnok 1,3 milliárdból, kisvasút 8 milliárdból, de ha minden igaz, lesz itt új bicikliút, sőt, még repülőtér is.
Már tényleg csak egy űrállomás hiányzik! Talán szerencsénk is van, hogy a miniszterelnökünk hobbija a foci, nem pedig az űrkutatás. Igaz, így is jól megjárják a magyar adófizetők: évek óta milliárdos nagyságrendben kapja a tao-pénzeket ((ami igenis közpénz) a felcsúti fociakadémia, s ez idén sem lesz másként a friss adatok alapján. Összesen már több mint 11 milliárd forintot kapott a felcsúti focicsapat.
fc

„Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig…”
Egymilliárd helyett majdnem nyolcmilliárdból jön az újabb, a Felcsút-környéki kisvasút. Egészen pontosan Etyek és Bicske között fog elindulni az újabb beruházás. A projektirányító bizottság egyhangúlag támogatta az etyeki kisvasút megépítésének egy olyan változatát, amely ugyan nem biztosítja a fővárosból a település gyors elérését, hiszen Bicskére vezet, viszont éppen ezért össze lehet kötni a már meglévő felcsúti kisvasúttal.
A Speciálterv által készített megvalósíthatósági tanulmány szerint a Felcsút-felé menő új, etyeki kisvasút évi 28,6 milliós veszteséget termel majd. De talán nem is ez a legnagyobb baj az új megalomán projekttel: az Etyekről Bicskére vezetendő, majd onnan a már meglévő felcsúti kisvasúttal is összekötni tervezett vasút Etyek külterületén, illetve szélén több magántelken is áthaladna. A helyiek már tiltakozásba is kezdtek, sőt, még levelet is írtak a miniszterelnöknek. A felháborodásuk teljesen érthető: van, akinek a házától néhány méterre robognának el a szerelvények, és van olyan is, akinek egyenesen az udvarában vezetnék a síneket.
A kormány azonban valószínűleg megtalálta már a „megoldást”: a Magyar Narancs információi szerint kiemelt beruházássá minősítik a kisvasút építését, ami azzal jár, hogy az állam kisajátíthatja azokat a magáningatlanokat, vagy azok egy részét, ahol a kisvasút áthalad. Ha már népszavazást sem lehet tartani ebben az országban, akkor legalább egy nemzeti helyett „etyeki” konzultációt lehetett volna tartani, hogy a helyiek kérnek-e a vezér legújabb tervéből.
Mi mindent kap még Felcsút?
Ha a stadion és a kisvasút nem lenne elég, más „nevezetességgel” is büszkélkedhet Orbán szeme fénye: többek között nem is olyan rég egy kézilabdameccsek lebonyolítására is alkalmas sportcsarnok megépítésesét hagyták jóvá a településen. A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) határozata értelmében a projekt 1,36 milliárd forint társasági adókedvezményből származó forrásból valósul meg. Az épületben lesz futópálya, több előadóterem és kiszolgáló helységek. Ezen kívül egy olyan bicikliutat is kap a térség, amely Bicskéről indul, majd a Felcsút-Alcsútdoboz-Vértesacsa-Lovasberény-Vereb-Pázmánd vonalon halad át. Ha mindez nem lenne elég, Felcsút már korábban megszerezte az engedélyeket egy repülőtér kialakításához.
fcs
Az is érzékelteti a térség fontosságát Orbán számára, hogy nem is olyan régen egyenesen miniszterelnöki biztost kapott Felcsút térsége Tessely Zoltán személyében, akinek a tevékenységét egyenesen a miniszterelnök irányítja. Jó dolog, hogy Orbán ennyire fontosnak tartja pont ennek a térségnek a fejlesztését, és ezért külön létre is hozott egy ilyen pozíciót: az egyetlen baj, hogy ezt abban az országban csinálta, ahol se az oktatásügynek, se az egészségügynek nincs önálló minisztériuma.
Foci-tao
A Népszabadság számítása szerint az idén eléri a 300 milliárd forintot a sportszervezeteknek a tao-rendszeren keresztül kifizetett közvetett állami támogatás összege. Eddig összesen 286,2 milliárd forintról adtak ki támogatási igazolást. Az egyeduralkodó továbbra is a 11,1 milliárdot gyűjtő, Orbán Viktor alapította, Mészáros Lőrinc vezette felcsúti akadémia.
ftao
A sportkomplexum hamarosan már új kazánházzal is büszkélkedhet majd, amely Puskás Akadémia két edzőpályájának a talaját fogja majd fűteni. Az egész rendszer kivitelezése potom 3,1 millárd forintba kerül sajtóhírek szerint, amelyhez az Akadémia 2,55 milliárd forintos tao-támogatást kért és kapott is. Csak érdekességképpen: a gyöngyöstarjáni általános iskolában napokig nem volt fűtés, ugyanis nem sikerült kifizetniük a gázszámlákat.
De vissza még egy picit Felcsúthoz, illetve a labdarúgáshoz. A téli átigazolások után Harmadával, egész pontosan 33,9 százalékkal, 600 millió forinttal nőtt a felcsúti focicsapat játékosállományának összértéke – számolta össze a Bors. A csapat így a transfermarkt.de adatai szerint jelenleg az NB I harmadik legértékesebb kerete. Ez egyben azt is jelenti, hogy a felcsúti akadémia megalakításának egyik legfőbb célja – fiatal, saját nevelésű játékosoknak helyet adni az élvonalban – gyakorlatilag teljesen elbukott. Ezt jól példázza, hogy a hétvégi forduló a Puskás Akadémia NB I-es csapatában egyetlen saját nevelésű akadémista lépett pályára, azonban még őt is gyorsan lecserélték.
Nem csak a település ilyen szerencsés
Minden sikeres település mögött egy sikeres polgármester áll, tarthatná a közmondás, ha létezne ilyen. Orbán Viktor jó barátjaként ismert felcsúti polgármester egyszerű gázszerelőből néhány év alatt felküzdötte magát az ország száz leggazdagabb embere közé. A polgármester két cégéből összesen 817 millió forint osztalékot vett ki tavaly – ez naponta több mint 2,2 millió forint. Mészárosnak emellett 524 milliós pénzkövetelése van, illetve feleségével vettek egy horvátországi ingatlant Vir szigetén.
mlő
A földvásárlások során is igencsak „szerencsésnek” mondhatta magát: a decemberi földárveréseken Mészáros 400 hektárnyi földet vásárolt meg (506 millióért), ami jóval túlmegy a törvényi kereteken, hiszen egy személy legfeljebb 300 hektárt nyerhet az állami földekből. De nyert testvére, Mészáros János is, aki 207 hektárt vihetett haza 246 millióért, felesége pedig 296 hektárral lett gazdagabb 406 millióért. Lányai sem úszták meg a termőföldesőt, ketten összesen 485 hektárt nyertek az árveréseken 743 millióért. A család összesen 1391 hektárral lett gazdagabb, amelyre 1941 millió forintot költöttek.
(tenytar)