Angela Merkel német kancellár attól tart, hogy kormányközelbe juthat a szélsőjobboldal, és a választásokon legtöbb szavazatot szerző párt részéről felmerülne az Alternatíva Németországnak (AfD) párttal koalícióra lépés lehetősége.
Merkel csütörtökön kizárta annak lehetőségét, hogy egy ilyen helyzetben koalícióra lépjen a szélsőjobboldallal; a kancellár pártja a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése esetén is inkább választaná a kisebbségi kormányzást. A hét folyamán végzett felmérésekből kiderült, hogy az AfD több regionális választáson is robbanásszerű előretörést érhet el – Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományokban 10-17% közé mérik a pártot, amelynek támogatottságában a migrációs válság miatt növekvő trend mutatkozik.
Az “euroszkeptikus” párt migrációellenes alapon folytatott kampányt, amivel átütő sikereket ért el. Ennek hatására a fősodort képviselő pártok javasolták, hogy az AfD kerüljön kizárásra a televíziós vitákból. Angela Merkel eközben törekszik azon látszat fenntartására, hogy a párt előretörése nem veszélyezteti a politikai fősodor által képviselt politikát, ennek okán az MDR hírszolgáltatónak adott interjú során kijelentette, hogy támogatja az AfD-vel folytatott televíziós vitákat, de a párttal folytatott bármilyen fajta együttműködés lehetőségét kizártnak tartja. Merkel az interjú során annak lehetőségéről beszélt, hogy amennyiben a választásokon nem sikerül megszerezniük a relatív többséget, abban az esetben sem lépne koalícióra a szélsőjobboldallal.
A februári közvélemény-kutatások már rendre azt mutatták, hogy Angela Merkel pártja és a szocialisták egyaránt veszítettek támogatottságukból, és szavazóik a szélsőjobboldalhoz vándorolnak át. A felmérések szerint a koalíciós partnerek a vasárnapra esedékes három regionális választásból kettő esetében elveszíthetik a többséget. Merkel a tavalyi migrációs hullámot megelőzően töretlen népszerűségnek örvendett – politikájában a német választók a bevándorlás engedélyezését tartották olyan mértékben elfogadhatatlannak, hogy amiatt inkább a szélsőjobboldalra szavaznak.

http://www.hidfo.ru/2016/03/a-szelsojobb-kormanykozelbe-jutasatol-tart-angela-merkel/