A macedóniai rendőrség hétfőn több mint 30 fotóújságírót tartóztatott le, akik Görögországból érkezve illegális bevándorlók egy csoportjával próbáltak átjutni a macedón határon. A sajtó emberei úgy gondolhatták, a nyilvánosság erejével megakadályozható, hogy a határvédelem ellássa feladatát.
A görög média beszámol arról, hogy mintegy 700 migráns hagyta el az ország területét, és Macedónia államhatárára érve összetalálkoztak a macedón hatóságok embereivel. Ekkor a migránsok csoportja tömeges határsértést készült elkövetni, amit több tucatnyi újságíró a nyilvánosság erejével támogatott volna. Macedónia belügyminisztériumának közleménye szerint a mintegy 700 bevándorlót és 30 újságírót elfogták, és nemsokára visszaszállítják őket Görögország területére.
Az Athens News görög nemzetközi hírügynökség szerint a letartóztatott újságírók közül 10 volt görög állampolgár, többségük a nemzetközi sajtó embere volt. Indulásukat követően mintegy kétezer migráns hagyta el az Idomeni település közelében található menekülttábort, hogy megpróbáljanak az átjutásra alkalmas, őrizetlen területet keresni a görög-macedón határon. A határvonalon jelenleg mintegy 10000 migráns gyülekezik, őket a közös európai határvédelem már nem engedte tovább a Balkán irányába.

http://www.hidfo.ru/2016/03/30-ujsagirot-tartoztattak-le-a-macedon-hataron/