Csongrád megye – Januárban 770-en mászták meg a határt védő kerítést a rendőrség adatai szerint. Három éve ilyenkor egy hónap alatt mindössze 600 határsértőt fogtak el, pedig kerítés sem volt. A Jobbik határőrséget szeretne, miközben azt tapasztaltuk, hogy a szerb oldalon újraindult az embercsempészet.
hőr
„Naponta átlagosan 10-20 főt, 24 órában, a hét minden napján fogunk el határsértőket. Egy távolinak tűnő konfliktus félévvel később „jelentkezik” a magyar határnál: az észak-afrikai tavaszt követően egy hónap alatt 600 határsértőt fogtunk a 62 kilométeres szakaszon. Nemzetközi szinten a legnagyobb nyomás ezen a határszakaszon van” – ezt nyilatkozta lapunknak szinte napra pontosan három éve Éberhardt Gábor, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség akkor vezetője.
A migrációs hullám tavaly nyáron érte el eddig ismert csúcsát, 2015. szeptember közepén bevezették a fizikai és élőerős határvédelmet. Ennek ellenére az elmúlt egy hónapban több migráns érkezett a kerítésen át Magyarországra, mint három éve januárban, a rendőrség adatai szerint most 770-en jöttek.
mig
Hogy miért választják Magyarországot a menekültek, nem tudni. Az elmúlt pár napban többször jártunk a határ szerb oldalán, migránsokkal csak egyszer találkoztunk. A vasúti síneken Hajdújárásnál Röszke felé sétáló háromfős csapat épp gombakonzervet evett, egy helybeli, magyarul beszélő férfi látta el őket vízzel. Az angolul alig beszélő pakisztáni társaság pontosan tudta, hogy Magyarországot kerítés védi, mégis úgy gondolták, nálunk jobb, mint Szerbiában.
Az ásotthalmi hőkamera vajdasági oldalán méhészkedő Galac József úgy vélte, jó döntés volt Magyarországtól, hogy kiépítette a határzárat. A férfi emlékszik arra, amikor 2015 januárjában először a koszovóiak, majd nyáron a közel-keletiek vándoroltak méhei mellett Nyugat felé. Miközben a méhésszel beszélgettük, egy autós állt mellénk. A házaspár férfi tagja magyarul arról érdeklődött, hogy dolgozunk-e. Rövid beszélgetés után kiderült, azt hitte, embercsempészek vagyunk. Készségesen elmesélte, hogy a legegyszerűbb a kerítés nélküli, mindössze GYODA-val védett csatornánál átküldeni a migránsokat, mert ha nekilátunk kerítést vágni, könnyen lebukhatunk.
A szerbiai embercsempészet újjáéledését jól mutatja, hogy a horgosi Holt-Tiszánál 3-5 fős csoportokat küldenek a határ felé. A menekülteket a Tiszához közel, szinte mindig a drótakadálynál fogják el a rendőrök. A katonákkal járőröző egyenruhásoknak nincs könnyű dolguk, az embercsempészek által használt utak sárosak, járművel szinte megközelíthetetlenek.
(delmagyar)